ΚΟΣΜΟΣ

Αυστηρός νόμος για εμβολιασμούς στη Γερμανία

Αυστηρός νόμος για εμβολιασμούς στη Γερμανία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η Γερμανία πρόκειται να υιοθετήσει ένα νόμο την επόμενη εβδομάδα, βάσει του οποίου τα νηπιαγωγεία θα είναι αναγκασμένα να ενημερώνουν τις Αρχές στην περίπτωση που οι γονείς δεν τους δώσουν επαρκή στοιχεία ότι έχουν ενημερωθεί από τον παιδίατρό τους για τον εμβολιασμό των παιδιών τους, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας.

Οι γονείς που αρνούνται να ενημερωθούν για τον εμβολιασμό κινδυνεύουν να τιμωρηθούν με πρόστιμο έως και 2.500 ευρώ, βάσει του νόμου που θα ισχύει από την 1η Ιουνίου.

Οι κανονισμοί για τον εμβολιασμό έχουν αρχίσει να γίνονται πιο αυστηροί σε όλη την Ευρώπη, όπου η μείωση της ανοσοποίησης του πληθυσμού έχει προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων ασθενειών όπως η ιλαρά, η ανεμοβλογιά και η παρωτίτιδα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC).

«Κανείς δεν μπορεί να σταθεί αδιάφορος μπροστά στο γεγονός ότι άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν από την ιλαρά», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Υγείας Χέρμαν Γκρέε στην εφημερίδα Bild. «Γι’ αυτό τον λόγο κάνουμε πιο αυστηρούς τους κανόνες για τον εμβολιασμό», εξήγησε.

Στην Ιταλία

Η Ιταλία ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι ο εμβολιασμός των παιδιών θα είναι πλέον υποχρεωτικός, αφού αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας προειδοποίησαν ότι η μείωση του ποσοστού εμβολιασμένων παιδιών προκάλεσε επιδημία ιλαράς, με περισσότερα από 2.000 κρούσματα να έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής φέτος, αριθμός περίπου δεκαπλάσιος σε σύγκριση με το 2015.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης του κοινού προς τα εμβόλια έχει αναχθεί σε σημαντικό υγειονομικό ζήτημα παγκοσμίως. Οι ειδικοί εξηγούν ότι η αρνητική στάση των γονιών απέναντι στα εμβόλια οφείλεται στον φόβο τους για πιθανές παρενέργειες και στη διστακτικότητα κάποιων γιατρών.

Ο αριθμός των κρουσμάτων ιλαράς, που μπορεί να προκαλέσει τύφλωση και εγκεφαλίτιδα, διπλασιάστηκε σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες τους δύο πρώτους μήνες του 2017 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με το ECDC. Αυτό έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερη κινητοποίηση των Αρχών.
Την προηγούμενη εβδομάδα γερμανικό δικαστήριο αποφάσισε ότι ένας πατέρας μπορεί να επιμείνει να εμβολιαστεί το παιδί του, παρά τις αντιρρήσεις της μητέρας του, διότι αυτό είναι προς το συμφέρον του παιδιού.

Γενικότερα οι εμβολιασμοί τα τελευταία χρόνια έχουν πυροδοτήσει τις υποψίες των γονέων, που φοβούνται ότι εμβολιάζοντας τα παιδιά τους τα αφήνουν έκθετα κυρίως στον φόβο του αυτισμού, ισχυρισμός ο οποίος ωστόσο δεν φάνηκε να ευσταθεί σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα.
Ανάλογους φόβους δημιούργησαν κατά καιρούς και άλλα εμβόλια όπως αυτό εναντίον των ανθρωπίνων θηλωμάτων, αλλά ακόμη και ο αντιγριπικός εμβολιασμός.