ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Σιιτική πολιτοφυλακή εκδίωξε το ΙΚ από χωριά στα συριακά σύνορα

Ιράκ: Σιιτική πολιτοφυλακή εκδίωξε το ΙΚ από χωριά στα συριακά σύνορα

Μία ιρακινή σιιτική πολιτοφυλακή, η οποία μάχεται στο πλευρό του ιρακινού στρατού, έχοντας τη στήριξη του Ιράν, ανακοίνωσε ότι εκδίωξε τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους από μία σειρά χωριών στα σύνορα της χώρας με τη Συρία, μία εξέλιξη που μπορεί να αποδυναμώσει περαιτέρω την παρουσία των εξτρεμιστών στα σύνορα Ιράκ-Συρίας.

Τα ιρακινά εδάφη που κατέλαβε η ομάδα «Λαϊκής Κινητοποίησης» συνδέονται με τις περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στη Συρία, δημιουργώντας πιθανώς μία εξαιρετικά σημαντική «γέφυρα» για τις δυνάμεις που μάχονται τους τζιχαντιστές στις δύο χώρες. 

Σε ανακοίνωση που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της, η «Λαϊκή Κινητοποίηση» περιέγραψε την προέλαση της ως «θαύμα του Ραμαζανίου», αναφερόμενη στον ιερότερο μήνα της μουσουλμανικής θρησκείας.

Η εξέλιξη αυτή, σε συνάρτηση με την επικείμενη καθολική εκδίωξη των εξτρεμιστών από τη Μοσούλη, και με το γεγονός ότι το ΙΚ ελέγχει πλέον λιγότερο από το 7% του Ιράκ, το οποίο περιορίζεται στην ιρακινή παραμεθόριο, ενισχύει το σενάριο μίας προσεχούς πλήρους κατάρρευσης της οργάνωσης στη χώρα.