Το «όπλο» της πρότασης μομφής κατά του προέδρου ΗΠΑ

Το «όπλο» της πρότασης μομφής κατά του προέδρου ΗΠΑ

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τις δυσκολίες εκκίνησης της διαδικασίας μομφής κατά του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επισημαίνει ο αρθρογράφος της εφημερίδας Washington Post Ρόμπερτ Σάμιουελσον.

Μία τέτοια διαδικασία, εκτιμά ο Σάμιουελσον, απειλεί να εξασθενίσει –ή ακόμη και να διαλύσει– τη δικομματική ισορροπία του αμερικανικού πολιτικού συστήματος. Η ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος θα οδηγούσε σε αποξένωση της πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε ή οφείλουμε να αγνοήσουμε εγκληματικές πράξεις (Ουότεργκεϊτ) ή πιθανές απειλές κατά της εθνικής ασφάλειας (ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές). Προτού αρχίσουμε, όμως, να ανατρέπουμε εκλογικά αποτελέσματα, τα εγκλήματα αυτά και η εμπλοκή του προέδρου θα πρέπει να αποδειχθούν πέρα από κάθε αμφιβολία», γράφει ο Σάμιουελσον.

Ο αρθρογράφος, τιμηθείς με βραβείο Πούλιτζερ, εκτιμά ότι τα πράγματα δεν έχουν φθάσει ακόμη στο σημείο αυτό. «Τα σφάλματα και οι ελλείψεις του Τραμπ είναι δεδομένα. Η χρήση της πρότασης μομφής, όμως, ως μεθόδου επιδιόρθωσης της ακαταλληλότητάς του απειλεί την ίδια την αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασίας», καταλήγει ο αρθρογράφος της Washington Post.

Διαφορετική προσέγγιση επιλέγει ο νομικός και σχολιαστής των New York Times Ανταμ Λίπτακ. Παρότι το «όπλο» της πρότασης μομφής παραμένει στη φαρέτρα των πολιτικών αντιπάλων του Τραμπ, ο Λίπτακ εκτιμά ότι η άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον εν ενεργεία προέδρου δεν είναι νομικά εφικτή.

Κατά τη διάρκεια του σκανδάλου Ουότεργκεϊτ, το γραφείο του νομικού συμβούλου του υπουργείου Δικαιοσύνης εξέδωσε σειρά νομικών εκθέσεων, σύμφωνα με τις οποίες η άσκηση δίωξης εναντίον εν ενεργεία προέδρου θα παραβίαζε το σύνταγμα, υποσκάπτοντας την ικανότητά του να διοικήσει τη χώρα.

Την επιλογή της πρότασης μομφής προκρίνει και ο καθηγητής της Νομικής του Γέιλ, Αχίλ Αμάρ, καλώντας τον Ρόμπερτ Μίλερ, αρμόδιο για την έρευνα στις σχέσεις Τραμπ – Ρωσίας, να επιλέξει την οδό αυτή, εφόσον το κρίνει αναγκαίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή