Νέα έρευνα δικαιώνει τους εργένηδες

Νέα έρευνα δικαιώνει τους εργένηδες

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ. Το καλό με τις έρευνες είναι ότι είναι πολλές, καθημερινές κι έχουν αντιφατικά αποτελέσματα. Ετσι, κάθε αναγνώστης μπορεί να επιλέξει αυτήν που του ταιριάζει, τον συμφέρει και να ταυτιστεί μαζί της. Νέα έρευνα λοιπόν, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των εργένηδων, αμφισβητεί ότι ο γάμος είναι «συνταγή» για καλύτερη υγεία. Ετσι, οι εκ πεποιθήσεως μοναχικοί τύποι πρέπει να αισθάνονται δικαιωμένοι στο άκουσμα της είδησης ότι μια νέα ολλανδοελβετική έρευνα θέτει σε αμφισβήτηση την κυρίαρχη επιστημονική αντίληψη ότι ο γάμος συνήθως βελτιώνει την υγεία των παντρεμένων και τους χαρίζει περισσότερα χρόνια ζωής.

Η νέα μελέτη, με τίτλο «Η διφορούμενη σχέση μεταξύ γάμου και υγείας», αμφισβητεί τον ισχυρισμό ότι αν κανείς παντρευτεί, αποκτά ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την υγεία του. Ο καθηγητής Κοινωνιολογίας Ματίς Καλμίν του Πανεπιστημίου του Αμστερνταμ, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Social Forces», σύμφωνα με τους Times της Νέας Υόρκης, ανέλυσε δεδομένα από ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα άνω των 11.000 Ελβετών ενηλίκων για μια μεγάλη περίοδο 16 ετών. Κάθε χρόνο οι συμμετέχοντες, παντρεμένοι και μη, απαντούσαν σε ερωτήματα σχετικά με την υγεία τους, καθώς και για τον βαθμό ικανοποίησης από τη ζωή τους.

Η νέα μελέτη δεν βρήκε ούτε ότι οι παντρεμένοι έχουν πιο γερή υγεία σε σχέση με τους ανύπαντρους, ούτε ότι η υγεία τους γίνεται σταδιακά καλύτερη, όσα περισσότερα χρόνια διαρκεί ο γάμος τους.

Αντίθετα, η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι οι άνθρωποι που παντρεύτηκαν, ανέφεραν ελαφρώς χειρότερη υγεία σε σχέση με την περίοδο που ήσαν μόνοι τους. Με το πέρασμα των χρόνων στον γάμο τους, η υγεία τους όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά μάλλον εμφάνισε τάσεις επιδείνωσης.

Οι άνθρωποι δεν φάνηκε να αρρωσταίνουν λιγότερο συχνά ή λιγότερο σοβαρά μετά τον γάμο τους. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι αμέσως μετά τον γάμο οι παντρεμένοι δήλωναν ελαφρώς πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους από ό,τι πριν από τον γάμο.

Ομως σταδιακά αυτή η μεγαλύτερη ψυχική ικανοποίηση άρχισε να «εξατμίζεται», αν και με αργό ρυθμό. Από την άλλη, η μελέτη δείχνει ότι όσοι χωρίζουν, αισθάνονται σημαντικά μικρότερη ικανοποίηση από ό,τι πριν από το διαζύγιο. Οι αρνητικές συνέπειες του διαζυγίου πάνω στην ικανοποίηση από τη ζωή είναι τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερες από τις θετικές συνέπειες που έχει ο γάμος στην ψυχολογία του ζευγαριού.

Ομως όσο περνάει ο χρόνος μετά το διαζύγιο, οι πρώην παντρεμένοι δείχνουν συνήθως ικανοποιητική προσαρμογή στη νέα ζωή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή