ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Ακύρωση των διαβατηρίων των καταδικασμένων για παιδεραστία

Αυστραλία: Ακύρωση των διαβατηρίων των καταδικασμένων για παιδεραστία

Οι Αρχές της Αυστραλίας θα ακυρώσουν τα διαβατήρια των καταδικασθέντων παιδεραστών και θα τους απαγορεύσουν την έξοδο από τη χώρα στο πλαίσιο νέας αυστηρής νομοθεσίας που σκοπεύει να βάλει τέλος στον τουρισμό σε άλλες χώρες, κατά βάση της νοτιοανατολικής Ασίας, για σεξ με ανήλικους.

Το νομοσχέδιο, που παρουσιάστηκε σήμερα, θα κατατεθεί επισήμως στο κοινοβούλιο αργότερα αυτή την εβδομάδα και θα αφορά περίπου 20.000 Αυστραλούς που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο εθνικό μητρώο όσων έχουν κακοποιήσει παιδιά. Όπως ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, Μάικλ Κίναν, σύμφωνα με το BBC, τα 20.000 αυτά άτομα έχουν εκτίσει τις ποινές τους, όμως βρίσκονται ακόμη υπό τη στενή παρακολούθηση των αρχών.

«Καμία χώρα δεν έχει προβεί σε τόσο αποφασιστικές δράσεις, ως προς το να αποτρέψει τους πολίτες της από το να ταξιδεύουν σε ξένες ευάλωτες χώρες, για να κακοποιήσουν σεξουαλικά παιδιά», προσέθεσε ο Κίναν.   

Κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού της νέας νομοθεσίας, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Μάλκομ Τερνμπουλ, χαρακτήρισε τους καταδικασθέντες παιδεραστές που ταξιδεύουν στο εξωτερικό για το λεγόμενο «σεξουαλικό τουρισμό» στη Νοτιοανατολική Ασία ως «τα χειρότερα σκουλήκια που μπορείς να φανταστείς» και «όνειδος για την Αυστραλία».

Ο ανεξάρτητος γερουσιαστής Ντέριν Χιντς, που ήταν από τους πρωτεργάτες στην επιβολή αυστηρότερων ποινών για σεξουαλικά εγκλήματα και παιδόφιλους, δήλωσε σήμερα σε αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης ότι είναι πολύ ικανοποιημένος από την εξέλιξη αυτή και ότι η νέα νομοθεσία θα είναι το κληροδότημά του από την θητεία του στη Γερουσία. Ο Χιντς δήλωσε ότι πάνω 700 καταδικασθέντες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων ταξίδεψαν στο εξωτερικό το 2016, με περίπου τους μισούς από αυτούς σε προορισμούς της Νοτιοανατολικής Ασίας με στόχο τη σεξουαλική συνεύρεση με ανηλίκους. 

Ο Χιντς δήλωσε στο Fairfax Media ότι είχε μεγάλη στήριξη από την κυβέρνηση κατά το σχεδιασμό της νομοθεσίας παρά τις αντιδράσεις κάποιων, ότι ο νόμος παραβιάζει τα «πολιτικά δικαιώματα».

«Ο κόσμος ρωτά τι θα γίνει με τα πολιτικά τους δικαιώματα. Κατά την άποψή μου, όταν βιάζεις ένα παιδί, χάνεις κάποια από τα πολιτικά σου δικαιώματα», δήλωσε. Μετά την ψήφιση της νομοθεσίας, που αναμένεται να περάσει από τη Βουλή με διακομματική στήριξη, στην Αυστραλία θα ισχύουν κάποια από τα αυστηρότερα μέτρα για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων στον κόσμο, καθώς η ακύρωση των διαβατηρίων θα είναι οριστική και δεν θα επιδέχεται έφεσης.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)