Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 90 νεκροί και 400 τραυματίες ο απολογισμός της έκρηξης στην Καμπούλ

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 90 νεκροί και 400 τραυματίες ο απολογισμός της έκρηξης στην Καμπούλ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία μεγάλη έκρηξη σημειώθηκε στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, σήμερα το πρωί, μ' ένα μαύρο σύννεφο καπνού να πλανάται πάνω από κέντρο της πόλης, κοντά στην περιοχή που βρίσκονται το προεδρικό παλάτι. Η έκρηξη σημειώθηκε στις 08.25 τοπική ώρα και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν Νατζίμπ Ντανίς, προκλήθηκε από παγιδευμένο φορτηγό, αλλά ο στόχος της βομβιστικής επίθεσης δεν είναι σαφής. Η περιοχή φιλοξενεί μεγάλο αριθμό ξένων πρεσβειών.

Σύμφωνα με το κέντρο επικοινωνιών της αφγανικής κυβέρνησης, 90 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 400 τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της πόλης. Εκφράζονται δε φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να είναι ακόμη μεγαλύτερος. 

Μεταξύ των τραυματιών βρίσκονται και 11 Αμερικανοί πολίτες, οι οποίοι εργάζονταν στο Αφγανιστάν ως εργολάβει, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Ωστόσο, κανένας από αυτούς δε φέρεται να έχει υποστεί τραύματα απειλητικά για τη ζωή του. 

Οι πρεσβείες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ινδίας υπέστησαν υλικές ζημιές από την έκρηξη, η οποία έγινε αισθητή σε ολόκληρη την πρωτεύουσα και προκάλεσε ζημιές στα κτίρια σε μεγάλη ακτίνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη του προσωπικού της γερμανικής πρεσβείας έχουν τραυματιστεί, ενώ ανάμεσα στους νεκρούς συγκαταλέγεται Αφγανός φρουρός ασφαλείας του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται η πρεσβεία. Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαίωσε με ανάρτησή του στο Twitter o υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Επίσης, η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Μαριέλ ντε Σαρνέζ δήλωσε ότι το κτίριο της γαλλικής πρεσβείας στην Καμπούλ έχει υποστεί ζημίες, ωστόσο μέχρι αυτήν την στιγμή δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα μεταξύ του προσωπικού.

Σύμφωνα μάλιστα με αναφορές, τα παράθυρα και οι πόρτες των σπιτιών που βρίσκονται σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων από το σημείο που έγινε η έκρηξη καταστράφηκαν από ωστικό κύμα.

Στο μεταξύ, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει επίσημα μέχρι στιγμής την ευθύνη για την έκρηξη. Μάλιστα, οι Αφγανοί Ταλιμπάν αρνήθηκαν ότι είναι υπεύθυνοι για την επίθεση, ενώ ο εκπρόσωπός τους, Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ, δήλωσε πως οι μαχητές του κινήματος δεν είχαν καμία ανάμιξη και είπε πως το κίνημα καταδικάζει παρόμοιες τυφλές επιθέσεις που προκαλούν απώλειες αμάχων. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη βομβιστική επίθεση έλαβε χώρα ύστερα από την αναγγελία της έναρξης της εαρινής επίθεσης των ταλιμπάν.

Άθλιο να πλήττονται απλοί πολίτες

«Η επίθεση έπληξε απλούς πολίτες και ανθρώπους που εργάζονται στο Αφγανιστάν για ένα καλύτερο μέλλον. Το γεγονός ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήταν στόχος είναι άθλιο», αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι πράγματι η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στην είσοδο της γερμανικής πρεσβείας, ενώ μεταξύ των τραυματιών βρίσκονται και υπάλληλοι της πρεσβείας. Ο Γκάμπριελ πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής είναι νεκρός μόνο ο Αφγανός φύλακας της γερμανικής πρεσβείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή