Απεβίωσε ο πρώην δικτάτορας του Παναμά Μ. Νοριέγκα

Απεβίωσε ο πρώην δικτάτορας του Παναμά Μ. Νοριέγκα

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ηλικία 83 ετών πέθανε χθες ο πρώην δικτάτορας του Παναμά, ένας άνθρωπος που έζησε όχι μία, αλλά πολλές ζωές, όπως έγραψε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων: πράκτορας της CIA, ηγέτης του Παναμά, συνεργάτης καρτέλ ναρκωτικών, θύμα αμερικανικής επέμβασης, πέρασε τα τελευταία 28 χρόνια της ζωής του σε φυλακές, πληρώνοντας το τίμημα των οβιδιακών του μεταμορφώσεων.

Ο Μανουέλ Αντόνιο Νοριέγκα γεννήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1934 στον Παναμά από φτωχούς γονείς, κολομβιανής καταγωγής. Τα έντονα σημάδια στο πρόσωπο εξαιτίας της ακμής τού χάρισαν το παρωνύμιο «πρόσωπο ανανά», καθώς ανεβαίνει την κλίμακα του στρατού και της εξουσίας.

Η τύχη τού χαμογελά την εποχή του στρατηγού Ομάρ Τορίχος, ο οποίος κυβερνά τη χώρα από το 1968 έως το 1981 και εξασφαλίζει την επιστροφή της Διώρυγας του Παναμά από τις ΗΠΑ, επί προεδρίας Τζίμι Κάρτερ. Ο Τορίχος τον διορίζει επικεφαλής της διαβόητης μυστικής υπηρεσίας G2. Εκείνη την εποχή τον στρατολογεί η CIA, που ενδιαφέρεται για τον απρόσκοπτο έλεγχο της Διώρυγας και για την αντιμετώπιση των αριστερών κινημάτων που βρίσκονται σε άνοδο στη Λατινική Αμερική. Το 1981 ο Τορίχος χάνει τη ζωή του σε μυστηριώδες αεροπορικό δυστύχημα και ο Νοριέγκα, παρά τις υποψίες που τον περιβάλλουν για τον θάνατο του προστάτη του, γίνεται ο νέος ισχυρός άνδρας της χώρας.

Λαϊκιστική ρητορική

Ωστόσο, ο Νοριέγκα υιοθετεί μια λαϊκιστική ρητορική, αυτονομείται από τις ΗΠΑ και κατηγορείται για διασυνδέσεις με τον Κολομβιανό βαρώνο των ναρκωτικών, Πάμπλο Εσκομπάρ. Τον Δεκέμβριο του 1989, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους διατάσσει εισβολή στον Παναμά, που καταλήγει στην ανατροπή και σύλληψη του Νοριέγκα. Οδηγείται στο Μαϊάμι, όπου καταδικάζεται σε 40 χρόνια κάθειρξη. Το 2010 παραδίδεται στη Γαλλία, όπου καταδικάζεται σε άλλα επτά χρόνια κάθειρξη για «ξέπλυμα» χρήματος, ενώ την επόμενη χρονιά εκδίδεται στον Παναμά για να εκτίσει τρεις 20ετείς ποινές για εξαφανίσεις αντιφρονούντων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή