1,2 δισ. ύποπτοι για τον WannaCry

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πεδίο των ερευνών για τους χάκερ που εξαπέλυσαν τον ιό WannaCry στενεύει σε «μόλις» 1,2 δισ. υπόπτους. Αυτό προκύπτει από τη γλωσσική ανάλυση του ηλεκτρονικού όπλου που προξένησε σοβαρά προβλήματα τον περασμένο μήνα σε 150 χώρες και το οποίο είχε διαρρεύσει από το οπλοστάσιο της αμερικανικής NSA.

Επειδή ο ιός έπληξε υπολογιστικά συστήματα σε όλο τον κόσμο, το κείμενο που συνόδευε το πλήγμα εμφανίστηκε στις οθόνες σε 28 γλώσσες, ανάλογα με το πού βρισκόταν ο κάθε υπολογιστής. Η εταιρεία πληροφορικής Flashpoint ανέλυσε τα μηνύματα αυτά και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μόνο τα κινεζικά και τα αγγλικά ήταν γραμμένα από ανθρώπους. Τα μηνύματα στις υπόλοιπες γλώσσες ήταν μεταφρασμένα από υπολογιστή. Επιπλέον, το αγγλικό μήνυμα περιείχε κάποιες διατυπώσεις που πρόδιδαν ότι ο συγγραφέας είχε καλή γνώση της γλώσσας, αλλά δεν ήταν η μητρική του. Ετσι έμειναν οι δύο εκδοχές της Κινεζικής (απλοποιημένη και στάνταρ) οι οποίες ήταν γραμμένες σε άψογη γλώσσα, αν και με ένα τυπογραφικό λάθος – πράγμα που σημαίνει ότι οι δράστες αναζητούνται μεταξύ 1,2 δισεκατομμυρίου χρηστών της Κινεζικής, όχι μόνο στην Κίνα αλλά και στην Ταϊβάν, στο Χονγκ Κονγκ και στη Σιγκαπούρη.

Ούτε καν η κορεατική έκδοση ήταν γραμμένη από άνθρωπο, πράγμα που ωστόσο δεν αποκλείει την εκδοχή σύμφωνα με την οποία η ευθύνη για τη διαρροή των εργαλείων στο Ιντερνετ αναζητείται στη Βόρεια Κορέα.

Οι χάκερ χρησιμοποίησαν το εργαλείο που είχε διαρρεύσει από τη NSA για να «κλειδώσουν» υπολογιστές και να ζητήσουν λύτρα για την αποκατάστασή τους στην αρχική κατάσταση. Κάποιοι απ’ όσους επλήγησαν πράγματι κατέβαλαν λύτρα σε διαδικτυακό νόμισμα bitcoin. Ομως, οι δράστες δεν έχουν προσπαθήσει μέχρι στιγμής να εξαργυρώσουν τα bitcoins που έχουν συγκεντρώσει, υπό τον φόβο ότι αυτό θα αποκαλύψει την ταυτότητά τους.

Το συγκεκριμένο εργαλείο είναι ένα από τα δεκάδες «αδέσποτα» εργαλεία της NSA που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο, πυροδοτώντας έντονες συζητήσεις στους κόλπους των αμερικανικών υπηρεσιών. Το καλοκαίρι, χάκερ που αυτοαποκαλούνται Shadow Brokers (σκιώδεις μεσίτες) ανακοίνωσαν ότι βγάζουν σε πλειστηριασμό όπλα της NSA, ενώ τον Μάρτιο τα άφησαν ελεύθερα στο Ιντερνετ. Εντός ολίγων εβδομάδων, ένα από αυτά χρησιμοποιήθηκε για τη μαζικότερη διαδικτυακή επίθεση όλων των εποχών, εναντίον νοσοκομείων, εταιρειών, ερευνητικών κέντρων κτλ.

Στον τομέα των συμβατικών όπλων, το περιστατικό αυτό θα ήταν σαν να ξυπνούσαν ένα πρωί οι υπεύθυνοι της αμερικανικής αεροπορίας και να διαπίστωναν ότι κάποια μαχητικά δεν βρίσκονται προστατευμένα στα σιλό τους αλλά εκλάπησαν και βομβαρδίζουν στην τύχη πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Σχολιάζοντας την υπόθεση στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ακόμη και ο πρώην επικεφαλής της ΝSA, Μάικλ Χάιντεν, είπε ότι συνήθως υπερασπίζεται την υπηρεσία όταν την κατηγορούν για παραβιάσεις των πολιτικών ελευθεριών. «Αλλά δεν μπορώ να υπερασπιστώ μια υπηρεσία που χάνει τον έλεγχο ισχυρών όπλων», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή