Τα πρώτα όπλα από ΗΠΑ στους Κούρδους της Συρίας

Τα πρώτα όπλα από ΗΠΑ στους Κούρδους της Συρίας

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες ότι ξεκίνησε τον εξοπλισμό της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, ενόψει της επιχείρησης για την ανακατάληψη της πόλης Ράκα, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ΙSIS. Ο εξοπλισμός των Κούρδων αποτελεί «αγκάθι» στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Αγκυρα.

«Ξεκινήσαμε να παραδίδουμε μικρά όπλα και οχήματα στις κουρδικές δυνάμεις εντός των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF)», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου. Πρόκειται για φορτία οπλοπολυβόλων μικρού διαμετρήματος και για καλάσνικοφ.

Κατά την Ουάσιγκτον, οι Κούρδοι του YPG είναι η μόνη συγκροτημένη δύναμη μαχητών που είναι σε θέση να ανακαταλάβει τη Ράκα, ενώ τα διαφορετικά σχήματα που πρότεινε η Αγκυρα δεν θεωρούνται αποτελεσματικά. Κατά την Αγκυρα, το YPG είναι βραχίονας του PKK και αποτελείται από τρομοκράτες. Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις ανησυχίες της Αγκυρας, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ διαβεβαίωσε τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν ότι οι ΗΠΑ θα παρακολουθούν τη χρήση των όπλων ώστε αυτά να μην περάσουν στο εσωτερικό της Τουρκίας.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη συμμαχία τους με το YPG για να το πιέσουν να συνεργαστεί με άλλες κουρδικές δυνάμεις αντί να διοικεί με αυταρχισμό και να ενισχύει την εξουσία του», σχολίασε στην εφημερίδα Guadian ο Ρατζ Αλαλντίν. «Το να στοχεύουμε να υπάρξει ένα πολιτικό σύστημα χωρίς αποκλεισμούς στο συριακό Κουρδιστάν, μετά την ανακατάληψη της Ράκα, θα βοηθήσει πολύ στη σταθεροποίηση της βόρειας Συρίας».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή