Το μετρό της ρωσικής πρωτεύουσας ανανεώνεται

Το μετρό της ρωσικής πρωτεύουσας ανανεώνεται

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιταχύνονται οι εργασίες για την ανακαίνιση του μετρό της Μόσχας ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, που θα φιλοξενηθεί στη ρωσική πρωτεύουσα το 2018. Οι παρεμβάσεις αφορούν τόσο τη βελτίωση της λειτουργικότητας όσο και τη συντήρηση των έργων που κοσμούν το μοσχοβίτικο μετρό, το οποίο από μόνο του αποτελεί έργο τέχνης και πόλο έλξης των τουριστών.

Οταν ξεκίνησε να λειτουργεί, το 1935, στον πυρετό της εκβιομηχάνισης επί εποχής Στάλιν, το μετρό της Μόσχας είχε μόνο 11 σταθμούς. Την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του μετέφερε 285.000 επιβάτες, γεμάτους περιέργεια για το καινούργιο κόσμημα της πόλης τους.

Σήμερα μεταφέρει κατά μέσον όρο εννέα εκατομμύρια επιβάτες την ημέρα στους 206 σταθμούς του. Ενα από τα πιο αποτελεσματικά, σε παγκόσμια κλίμακα, συστήματα υπόγειων αστικών συγκοινωνιών, το μετρό της Μόσχας εντυπωσιάζει με τα μωσαϊκά, τα βιτρό και τα αγάλματα, τα περισσότερα εκ των οποίων αποτελούν κληρονομιά της σοβιετικής εποχής. Η φιγούρα του ιδρυτή του σοβιετικού κράτους, Βλαντίμιρ Ιλιτς Λένιν, πρωταγωνιστεί ακόμη σε πολλούς σταθμούς.

Στον σταθμό της Πλατείας της Επανάστασης, υπάρχουν τέσσερα όμοια αγάλματα μεθοριακών φρουρών με σκύλους. Οι μύτες και των τεσσάρων σκύλων λάμπουν, καθώς πολλοί επιβάτες συνηθίζουν να τις τρίβουν, θεωρώντας ότι αυτή η τελετουργία φέρνει καλή τύχη.

Το μοσχοβίτικο μετρό προσφέρει πλέον δωρεάν σύνδεση Wi-Fi, ενώ σταδιακά επεκτείνονται οι ανακοινώσεις στην αγγλική γλώσσα κατά μήκος ολοένα και περισσότερων γραμμών. Στους πιο τουριστικούς σταθμούς δημιουργήθηκαν «σημεία σέλφι» ώστε να διευκολύνονται οι τουρίστες να έχουν το καλύτερο δυνατό φόντο στις φωτογραφίες. Πρόσφατα ανέβηκε θεατρική παράσταση του έργου του Ντοστογέφσκι «Ο ηλίθιος» σε κεντρικό σταθμό του μετρό, ενώ σε πολλά σημεία εμφανίζονται καταστήματα με σουβενίρ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή