Διετάχθη προκαταρκτική για τον Ρισάρ Φεράν

Διετάχθη προκαταρκτική για τον Ρισάρ Φεράν

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Η γαλλική εισαγγελία ανακοίνωσε χθες την έναρξη προκαταρκτικής έρευνας σχετικά με τον Ρισάρ Φεράν, τον νέο υπουργό Εδαφικής Συνοχής των Περιφερειών και στενό σύμμαχο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Η έρευνα, η οποία ξεκίνησε στη Βρέστη (στα δυτικά της χώρας), συμπίπτει με την παρουσίαση στους εκπροσώπους του Τύπου ενός νομοσχεδίου για την ηθικοποίηση της πολιτικής ζωής, για την οποία έχει δεσμευθεί ο νέος πρόεδρος της χώρας. O πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ τον κάλυψε πάντως πλήρως, λέγοντας ότι ο υπουργός Εδαφικής Συνοχής των Περιφερειών δεν έχει «κανένα λόγο» για τον οποίο θα πρέπει να παραιτηθεί «για όσο» δεν υπάρχει απαγγελία κατηγοριών.

Ο Ρισάρ Φεράν, ο οποίος ηγήθηκε της εκστρατείας που έφερε τον Μακρόν στην εξουσία, αρνείται εδώ και μία εβδομάδα τις κατηγορίες για εμπλοκή του σε υπόθεση που χρονολογείται στο 2011, όταν ήταν γενικός διευθυντής του μη κερδοσκοπικού ασφαλιστικού οργανισμού Mutuelles de Bretagne. Στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κομματικό σύστημα, ανακοινώθηκε ότι θα απαγορεύσει στους υπουργούς και τους κοινοβουλευτικούς να απασχολούν και να προσλαμβάνουν μέλη των οικογενειών τους.

Την απόφαση ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Φρανσουά Μπαϊρού, ο οποίος προανήγγειλε την κατάθεση δύο νέων νομοσχεδίων και μιας μεταρρύθμισης για την αναθεώρηση του συντάγματος.

Στο μεταξύ, το κόμμα του Μακρόν είναι πιθανό να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν αργότερα αυτόν τον μήνα. Η δημοσκόπηση του OpinionWay/ORPI, όπου συμμετείχαν 2.000 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι, δείχνει ότι το κόμμα Republique en Marche! προβλέπεται ότι θα εξασφαλίσει ποσοστό 29% στον πρώτο γύρο των εκλογών για την Εθνοσυνέλευση, την 11η Ιουνίου.

Το κόμμα του Γάλλου προέδρου προηγείται του κεντροδεξιού κόμματος «Οι Ρεπουμπλικανοί», που συγκεντρώνει ποσοστό 20%, ενώ ακολουθεί το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο με 18%. Το ακροαριστερό κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία εξασφαλίζει ποσοστό 13% και το Σοσιαλιστικό Κόμμα 9%, όπως καταδεικνύει η έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας Les Echos και του Radio Classique.

Την ίδια ώρα, η παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν προβλέπεται να συγκεντρώσει μεταξύ 335 και 355 εδρών εκ των συνολικά 535 εδρών στην Κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου. Το κόμμα θα χρειαζόταν 289 έδρες για να διασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, με συνολικά 577 έδρες, περιλαμβανομένων των εκπροσώπων από την Κορσική.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή