Το δίκτυο Χακάνι «βλέπουν» πίσω από την επίθεση

Το δίκτυο Χακάνι «βλέπουν» πίσω από την επίθεση

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο κύκλο έντασης ανάμεσα στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν πυροδότησε η προχθεσινή βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Καμπούλ, που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 90 Αφγανών και τον τραυματισμό περίπου 460 άλλων.

Αξιωματούχοι των αφγανικών μυστικών υπηρεσιών διατύπωσαν την εικασία ότι η επίθεση –για την οποία καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη μέχρι χθες βράδυ– οργανώθηκε από το δίκτυο Χακάνι, σύμμαχο των Ταλιμπάν, με τη συνδρομή της μυστικής υπηρεσίας του πακιστανικού στρατού. Το Αφγανιστάν ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες συναντήσεις κρίκετ μεταξύ ομάδων των δύο ανήσυχων γειτόνων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Τις αιτιάσεις της Καμπούλ απέρριψε κατηγορηματικά ο εκπρόσωπος του πακιστανικού ΥΠΕΞ, Ναφεές Ζακαρία, υποστηρίζοντας ότι η αφγανική κυβέρνηση επιδιώκει να αποσείσει τις δικές της ευθύνες για την αδυναμία της να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία. Την επίθεση στην Καμπούλ  καταδίκασε, από το βήμα του πακιστανικού Kοινοβουλίου, ο πρόεδρος της χώρας, Μαμνούν Χουσαΐν. Η έκρηξη του παγιδευμένου βυτιοφόρου, που προκάλεσε το μακελειό, σημειώθηκε στη διπλωματική συνοικία της Καμπούλ, κοντά στη γερμανική πρεσβεία. Στο Βερολίνο, η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι η Γερμανία θα εκτιμήσει προσεκτικά την κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν προτού ενεργοποιήσει εκ νέου το πρόγραμμα απελάσεων Αφγανών, η αίτηση παροχής ασύλου των οποίων έχει απορριφθεί από τις γερμανικές αρχές.

Το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα «πάγωσε» προσωρινά ύστερα από την επίθεση της Τετάρτης, ενώ Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Αριστερά ζητούν την ακύρωσή του, θεωρώντας απαράδεκτο να θεωρείται το Αφγανιστάν «ασφαλής χώρα» για την υποδοχή των υπό απέλαση πολιτών του. Την ίδια ημέρα, ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στη Νυρεμβέργη, όπου φοιτητές κατέβηκαν στους δρόμους για να εμποδίσουν την απέλαση 20χρονου Αφγανού συναδέλφου τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή