Πεκίνο και Βρυξέλλες έτοιμες να ηγηθούν της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής

Πεκίνο και Βρυξέλλες έτοιμες να ηγηθούν της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα, οι ηγέτες των οποίων συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες, είναι αποφασισμένες να ηγηθούν της μάχης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού.

«Η Ευρώπη και οι ισχυροί εταίροι της σε όλο τον κόσμο είναι έτοιμοι να δείξουν τον δρόμο», δεσμεύθηκε λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Ενέργεια και το Κλίμα Μιγκέλ Αρίας Κανέτε.

«Η Συμφωνία του Παρισιού θα παραμείνει ζωντανή. Ο κόσμος μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην Ευρώπη», τόνισε ο Κανέτε.

Ο Τραμπ είχε αφήσει να πλανάται αβεβαιότητα για την απόφασή του, όμως λίγες ώρες πριν την ανακοινώσει ήδη οι Ευρωπαίοι τόνιζαν την απόλυτη δέσμευσή τους στην ιστορική αυτή συμφωνία που υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2015.

Μία ημέρα πριν επισκεφθεί τις Βρυξέλλες ο Κινέζος πρόεδρος Λι Κετσιάνγκ διαβεβαίωσε από το Βερολίνο ότι η χώρα του «θα συνεχίσει να τηρεί τις υποσχέσεις που έδωσε στη Συμφωνία του Παρισιού», προσθέτοντας ότι θα προτιμούσε να το κάνει «με τη συνεργασία των άλλων».

Σήμερα ο Λι πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Περισσότερο από κάθε άλλη φορά η πολιτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων των Ευρωπαίων με τους Κινέζους σήμερα, οι οποίοι αναμένεται επίσης να συζητήσουν για το εμπόριο και να προσπαθήσουν να εμβαθύνουν τις κοινές τους θέσεις, παρά τις συνεχιζόμενες διαφωνίες τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ελεύθερο εμπόριο.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της κοινής ανακοίνωσης, που συντάχθηκε πριν την ανακοίνωση των ΗΠΑ, οι δύο πλευρές πρόκειται να «επιβεβαιώσουν τις δεσμεύσεις» που έλαβαν στο Παρίσι και «να επιταχύνουν τη συνεργασία τους προκειμένου να βελτιώσουν την εφαρμογή» της συμφωνίας.

«Αποφασισμένες», Βρυξέλλες και Πεκίνο αναμένεται να συζητήσουν τα απαραίτητα, συγκεκριμένα μέτρα για να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να μειώσουν την εκπομπή αερίων.

«Η σημερινή ανακοίνωση ενισχύει τη θέλησή μας αντί να μας αποθαρρύνει και αυτό το (αμερικανικό) κενό θα καλυφθεί από μια ευρεία και δεσμευμένη νέα ηγεσία», τόνισε ο Κανέτε.

Η ΕΕ «θα ενισχύσει τις υπάρχουσες συνεργασίες της και θα αναζητήσει νέες συμμαχίες, από τις πιο ισχυρές οικονομίες του κόσμου ως τα πιο ευάλωτα κράτη».

«Θα τα κάνουμε μαζί. Βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», υπογράμμισε ο Κανέτε.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι η Ευρώπη θα παραμείνει «στο πρώτο πλάνο της εφαρμογής» της Συμφωνίας του Παρισιού, με «όσους συμμερίζονται τους ίδιους στόχους».

(πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ) 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή