Βρέθηκαν «ίχνη» του εμπορίου αρχαίων από ISIS

Βρέθηκαν «ίχνη» του εμπορίου αρχαίων από ISIS

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ελβετικές αρχές ευελπιστούν να ρίξουν σύντομα φως σε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της διεθνούς αγοράς έργων τέχνης: μέσα από ποιες σκοτεινές διαδρομές αρχαιότητες που προέρχονται από τις εμπόλεμες ζώνες της Μεσοποταμίας φτάνουν στις γκαλερί της Δύσης, πλουτίζοντας τους τζιχαντιστές.

Η άκρη του νήματος ενδέχεται να βρίσκεται ήδη στα χέρια των ελβετικών αρχών από τις αρχές Μαρτίου. Εκείνη την ημέρα, αστυνομικοί σταμάτησαν σε δρόμο της Γενεύης έναν οδηγό, έψαξαν το αυτοκίνητό του και ανακάλυψαν μια αρχαία λάμπα λαδιού. Ο οδηγός δεν μπορούσε να εξηγήσει στους αστυνομικούς την προέλευση της λάμπας, με αποτέλεσμα να τεθεί υπό κράτηση, με την κατηγορία της φοροδιαφυγής. Το περιστατικό αυτό πυροδότησε μια ευρύτερη έρευνα για υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας που πιστεύεται ότι συνδέονται άμεσα με το Ισλαμικό Κράτος.

Οπως αποκαλύπτει η αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal, ο οδηγός, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει γίνει γνωστή, εργαζόταν για τον Αλί Αμπουταάμ, τον μεγαλύτερο αδελφό μιας από τις πιο γνωστές οικογένειες στην αγορά έργων τέχνης. Μαζί με τον αδελφό του Χιτσάμ, ο Αλί Αμπουταάμ διαθέτει γκαλερί στη Γενεύη, αλλά και στη Λεωφόρο Μάντισον της Νέας Υόρκης.

Οι αδελφοί Αμπουταάμ βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αμερικανικών αρχών, που ερευνούν υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας. Ανάλογες έρευνες διεξάγουν οι διωκτικές αρχές της Ελβετίας, της Γαλλίας και του Βελγίου, που υποπτεύονται ότι πολλές από τις αρχαιότητες του Ιράκ και της Συρίας, οι οποίες φτάνουν λαθραία στη Δύση, είναι προϊόντα λεηλασίας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων από την πλευρά του Ισλαμικού Κράτους.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον των αδελφών Αμπουταάμ. Ο δικηγόρος Τζέρεμι Τέμκιν, ο οποίος εκπροσωπεί την οικογενειακή επιχείρηση των Αμπουταάμ, Phoenix Ancient Art S.A., δήλωσε ότι η εταιρεία ουδέποτε αγόρασε ή πούλησε προϊόντα αρχαιοκαπηλίας.

Η Νέα Υόρκη αποτελεί έναν από τους κυριότερους προορισμούς των κλεμμένων αρχαιοτήτων, σε παγκόσμια κλίμακα. Τον Δεκέμβριο του 2016, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κίνησε για πρώτη φορά νομική διαδικασία, ζητώντας την κατάσχεση αντικειμένων που προέρχονται από το Ισλαμικό Κράτος. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονταν ένα αρχαίο χρυσό δακτυλίδι με πολύτιμους λίθους και ένα χαρακτικό σε πλάκα της εποχής των Ασσυρίων, που απεικόνιζε ευνούχο, με προέλευση από τη συριακή πόλη Ντέιρ Εζόρ, με αξία της τάξεως των χιλιάδων δολαρίων. Το παράνομο εμπόριο αρχαίων νομισμάτων, αγαλμάτων και κειμηλίων αποτελεί σημαντική πηγή χρηματοδότησης για τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, που αγωνίζονται να κρατήσουν τα τελευταία τους προπύργια, στη Συρία και στο Ιράκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή