ΚΟΣΜΟΣ

Εντοπισμός παιδεραστών με τη βοήθεια πολιτών

02s11pd

ΧΑΓΗ. Mια συγκεκριμένη μάρκα σαμπουάν, το εξώφυλλο ενός περιοδικού, μια σακούλα για τα ψώνια, ακόμη και το σχέδιο μιας ταπετσαρίας συγκαταλέγονται στις εικόνες τις οποίες περιλαμβάνει μια ιστοσελίδα που εγκαινίασε χθες η Europol, σε μια προσπάθεια αναγνώρισης παιδεραστών και των θυμάτων τους. Στη νέα αυτή ιστοσελίδα της, η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία (δηλαδή ο αρμόδιος οργανισμός της Ε.Ε. για την επιβολή του νόμου) θα αναρτά αντικείμενα καθημερινής χρήσης τα οποία έχουν εντοπιστεί στο φόντο φωτογραφιών που απεικονίζουν τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών με την ελπίδα να βοηθήσει τις αστυνομίες των ευρωπαϊκών χωρών να αναγνωρίζουν τα θύματα και να συλλαμβάνουν τους δράστες.

Οι 20 εικόνες που φιλοξενεί η ιστοσελίδα, η οποία τιτλοφορείται «Σταματήστε την Παιδική Κακοποίηση – Εντοπίστε ένα Αντικείμενο», εμφανίζουν «κοινά αντικείμενα… τα οποία συχνά μπορεί να αποτελέσουν το κλειδί για μια έρευνα με αποτέλεσμα την ταυτοποίηση των θυμάτων και τη διάσωσή τους», λέει ο Στίβεν Γουίλσον, ο επικεφαλής του κέντρου Κυβερνοεγκλήματος EC3 της Europol.

Η Europol παρουσίασε σήμερα τις φωτογραφίες στο αρχηγείο της στη Χάγη, όπου ο Γουίλσον ζήτησε τη βοήθεια του κοινού για τον εντοπισμό των εμφανιζόμενων αντικειμένων. Η ιστοσελίδα φιλοξενεί ακόμη και φωτογραφίες με σχέδια στα ρούχα θυμάτων –όπως ένα γατάκι ή ένας μονόκερος– καθώς και μια φωτογραφία που δείχνει ένα χιονισμένο τοπίο με σπίτια στο φόντο, που πιστεύεται ότι έχουν τραβηχθεί από ένα θύμα. «Προσπαθούμε να αναγνωρίσουμε συγκεκριμένα μέρη, συγκεκριμένα αντικείμενα που ενδεχομένως να συναντώνται σε συγκεκριμένες περιοχές του κόσμου, μια συγκεκριμένη χώρα, ακόμα και μια συγκεκριμένη πόλη ή χωριό», δήλωσε ο Γουίλσον. «Από εκείνο το σημείο μπορούμε μετά να συνεργαστούμε στενά με άλλες Αρχές επιβολής του νόμου και ουσιαστικά να αναγνωρίσουμε τους υπεύθυνους (των πράξεων αυτών)». Οπως πρόσθεσε, η ιστοσελίδα έχει σχεδιαστεί ώστε να μπορεί να φιλοξενεί πληροφορίες ανώνυμα. «Μόλις αναγνωριστεί η προέλευση ενός αντικειμένου, η Europol θα συνεργάζεται με τις αρμόδιες αστυνομικές δυνάμεις μιας χώρας και αυτό ίσως να οδηγεί στην ταυτοποίηση του θύματος και στη σύλληψη του δράστη». Τον περασμένο χρόνο, η Europol προειδοποίησε ότι η διαδικτυακή παιδική πορνογραφία, περιλαμβανομένης της απευθείας μετάδοσης σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού, γνωρίζει αύξηση.