ΚΟΣΜΟΣ

ΜΙΤ: Ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα επειδή «παρανόησε έρευνα»

ΜΙΤ: Ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα επειδή «παρανόησε έρευνα»

Αξιωματούχοι του πανεπιστημίου MIT δήλωσαν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ παρερμήνευσε την έρευνά τους όταν την επικαλέστηκε χθες Πέμπτη για να δικαιολογήσει την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού.

Στη διάρκεια ομιλίας του από τον Λευκό Οίκο ο Aμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την απόφασή του να αποσύρει την χώρα από την ιστορική συμφωνία για το κλίμα, εν μέρει επειδή δεν θα μειώσει την παγκόσμια θερμοκρασία τόσο γρήγορα ώστε να έχει σημαντικό αντίκτυπο.

«Ακόμη κι αν εφαρμοζόταν πλήρως η Συμφωνία του Παρισιού με πλήρη συμμόρφωση απ’ όλες τις χώρες, υπολογίζεται ότι μέχρι το 2100 η παγκόσμια θερμοκρασία θα μειωνόταν κατά μόλις δύο δέκατα του ενός βαθμού Κελσίου. Πολύ, πολύ μικρό ποσοστό», είπε.

Ο ισχυρισμός αυτός αποδόθηκε σε έρευνα που διεξήγαγε το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT), σύμφωνα με έγγραφα του Λευκού Οίκου, που είδε το Reuters.

Το ΜΙΤ είχε δημοσιεύσει τον Απρίλιο του 2016 μια έρευνα με τον τίτλο: «Πόση διαφορά θα κάνει η Συμφωνία του Παρισιού;», η οποία δείχνει ότι εάν οι χώρες τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, η άνοδος της θερμοκρασίας παγκοσμίως θα επιβραδυνθεί κατά 0,6 έως 1,1 βαθμό Κελσίου μέχρι το 2100.

«Ασφαλώς και δεν υποστηρίζουμε την αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού», είπε ο Έργουαν Μονιέρ, ο επικεφαλής του προγράμματος κι ένας εκ των συντακτών της έκθεσης.

«Αν δεν κάνουμε τίποτε, μπορεί η παγκόσμια θερμοκρασία να αυξηθεί κατά 5 βαθμούς ή και παραπάνω και αυτό θα ήταν καταστροφικό», τόνισε ο Τζον Ράιλι, ο συνδιευθυντής του προγράμματος, προσθέτοντας ότι οι επιστήμονες του ΜΙΤ δεν είχαν καμία επαφή με τον Λευκό Οίκο, ούτε τους δόθηκε η ευκαιρία να εξηγήσουν την έρευνά τους.

Ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης υπεραμύνθηκε της χρήσης του πορίσματος από τον Τραμπ. «Δεν είναι μόνον το ΜΙΤ. Πιστεύω ότι υπάρχει συναίνεση όχι μόνον στην κοινότητα των περιβαλλοντολόγων αλλά και αλλού ότι η Συμφωνία του Παρισιού από μόνη της θα έχει πολύ μικρή επίπτωση στην κλιματική αλλαγή», δήλωσε.

Η διαμάχη αυτή είναι ο τελευταίος γύρος μιας μακρόχρονης κόντρας μεταξύ επιστημόνων και πολιτικών ως προς το πώς θα πρέπει να ερμηνεύονται οι επιπτώσεις της καύσης υδρογονανθράκων στο παγκόσμιο κλίμα και να μετατρέπονται σε πολιτική. Ο Τραμπ έχει επανειλημμένως αμφισβητήσει τα επιστημονικά πορίσματα για την κλιματική αλλαγή και κάποτε μάλιστα είπε ότι ήταν ψευδή κατασκευάσματα της Κίνας για να αποδυναμωθούν οι αμερικανικές επιχειρήσεις.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS)