ΠΓΔΜ: Απόπειρα δολοφονίας απερχόμενου υπουργού

ΠΓΔΜ: Απόπειρα δολοφονίας απερχόμενου υπουργού

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την ημέρα που η δεκαπεντάχρονη Τάμαρα πέθανε το 2015, ο παππούς της πήγαινε σχεδόν καθημερινά στον τάφο της και ορκιζόταν εκδίκηση.

Θεωρούσε, όχι μόνο αυτός, υπαίτιο τον υπουργό Υγείας της κυβέρνηση του Γκρουέφσκι, Νικόλα Τοντόρωφ και χθες επιχείρησε να τον σκοτώσει πυροβολώντας τον με πιστόλι την ώρα της παράδοσης παραλαβής στον διάδοχό του μέσα στο υπουργείο.

Το δράμα της μικρής Τάμαρα, είχε προκαλέσει βαθιά συγκίνηση στην ΠΓΔΜ αλλά και αγανάκτηση στους πολίτες για την αναλγησία της κρατικής γραφειοκρατίας, που εκδηλώθηκε ακόμα και με διαδηλώσεις.

Η δεκαπεντάχρονη έπασχε από μια σπάνια ασθένεια και επρόκειτο να μεταβεί στην Τουρκία για να υποβληθεί σε εγχείρηση, έξοδα που σύμφωνα με το νόμο στην ΠΓΔΜ, αναλαμβάνει σε τέτοιες περιπτώσεις το κράτος.

Καθώς όμως η εκταμίευση καθυστερούσε σκανδαλωδώς και η κατάστασή της χειροτέρευε, υπήρξε κινητοποίηση των απλών ανθρώπων και των ΜΜΕ, προς συγκέντρωση του ποσού, που όμως δεν κατέστη δυνατό να καλυφθεί από τις προσφορές.

Κατόπιν αυτό ξέσπασε σάλος με τους πολίτες να κινητοποιούνται χωρίς όμως και πάλι να επιτευχθεί η εκταμίευση από τα κονδύλια του υπουργείου με αποτέλεσμα να επέλθει το μοιραίο για την ανήλικη, χωρίς να έχει προλάβει να εγχειριστεί. Η οργή του κόσμου εκδηλώθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποδεικνύοντας ως υπεύθυνο της καθυστέρησης τον υπουργό, καθώς και με δυναμικές διαδηλώσεις στους δρόμους.

Η οικογένεια της δεκαπεντάχρονη βίωνε το δικό της δράμα. Ο εξηντάχρονος παππούς ορκίστηκε στο μνήμα της ότι θα σκοτώσει τον υπουργό και το επιχείρησε χθες την ώρα της τελετής παράδοσης παραλαβής. Πλησίασε τον Τοντόρωφ την ώρα που προσερχόταν στην αίθουσα του υπουργείου και επιχείρησε να τον πυροβολήσει στο κεφάλι με πιστόλι. Ο Τοντόρωφ κατάφερε να απωθήσει το οπλισμένο χέρι δευτερόλεπτα προτού πατήσει την σκανδάλη με αποτέλεσμα η σφαίρα να καρφωθεί στο ταβάνι και η φρουρά του στη συνεχεία να συλλάβει τον δράστη της απόπειρας.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζαέφ έσπευσε να καταδικάσει την απόπειρα, αλλά το κόμμα του Γκρουέφσκι VMRO κατηγόρησε την Σοσιαλδημοκρατική SDSM ότι με την ρητορική της γύρω από το θέμα είχε στοχοποιήσει τον Τοντόρωφ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή