Σύννεφα στη σχέση Τραμπ – Κούσνερ φέρνει η Ρωσία

Σύννεφα στη σχέση Τραμπ – Κούσνερ φέρνει η Ρωσία

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προνομιακή θέση του 36χρονου γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, στο πλευρό του προέδρου απειλεί η ομοσπονδιακή έρευνα γύρω από τις σχέσεις του με Ρώσους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ.

Εχοντας αποσυρθεί από τη δημόσια θέα το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Κούσνερ επανεμφανίσθηκε μαχητικός τη Δευτέρα, έτοιμος να υπερασπισθεί τη φήμη του, ακόμη και ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο.

Αγνωστο παραμένει, ωστόσο, πώς τα προβλήματα του Κούσνερ θα επηρεάσουν την επιρροή που ασκεί στον πεθερό του, πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος επιθυμεί να αποστασιοποιηθεί από το σκάνδαλο ανάμειξης της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία. Πολλοί Δημοκρατικοί βουλευτές ζητούν σήμερα την αφαίρεση της διαβάθμισης ασφαλείας του Κούσνερ. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ εξέφρασε την αμέριστη στήριξή του στον γαμπρό του, λέγοντας ότι «ο Τζάρεντ κάνει εξαιρετική δουλειά για τη χώρα. Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη σε αυτόν».

Τις τελευταίες εβδομάδες, όμως, η σχέση Κούσνερ – Τραμπ δείχνει νέα σημάδια διαταραχής. Τα πρώτα σύννεφα στις σχέσεις των δύο ανδρών είχαν κάνει ήδη την εμφάνισή τους εξαιτίας της επιμονής του Κούσνερ για παύση του διευθυντή του FBI, αλλά και της προσπάθειας του γαμπρού του Τραμπ να υποβαθμίσει τον στενό συνεργάτη του προέδρου, Στιβ Μπάνον.

Προεδρική οργή

Στελέχη του Λευκού Οίκου αποκαλύπτουν ότι στα πρόσφατα ξεσπάσματα οργής εναντίον των συνεργατών του, ο Τραμπ συμπεριλαμβάνει πλέον και τον Κούσνερ, κάτι που ουδέποτε συνέβαινε τους πρώτους μήνες της προεδρίας του.

Το τελευταίο επεισόδιο εις βάρος του Κούσνερ είχε να κάνει με την αδελφή του, Νικόλ Μάγερ, και την προσπάθειά της να προσελκύσει Κινέζους επενδυτές για ουρανοξύστη στο Τζέρσεϊ Σίτι. Η κ. Μάγερ επέλεξε να προσφέρει στους Κινέζους ιδιαίτερα ευνοϊκές βίζες ΕΒ-5 για τις ΗΠΑ, σε μία προσπάθεια να τους πείσει να επενδύσουν 500.000 δολάρια και άνω στο σχέδιό της. Η αντίδραση του προέδρου Τραμπ υπήρξε, όμως, οργισμένη καθώς η πρωτοβουλία της Μάγερ υπέσκαπτε την αυστηρή αντιμεταναστευτική πολιτική του και δημιουργούσε εντύπωση πως μέλος του περιβάλλοντός του εκμεταλλευόταν τη θέση του για να πλουτίσει.

Τις επόμενες ημέρες, σε συσκέψεις του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ δεν έχανε ευκαιρία να καταφέρεται κατά της οικογένειας του Κούσνερ.

Η «καθωσπρέπει» αισθητική του Κούσνερ και ο ήπιος χαρακτήρας του αποκρύπτουν, πάντως, τις πολλές ομοιότητες του γαμπρού με τον πεθερό. Και οι δύο άνδρες μεγάλωσαν στον αδυσώπητο κτηματομεσιτικό χώρο της Νέας Υόρκης, ενώ και οι δύο μοιράζονται ακλόνητη πεποίθηση στις ικανότητές τους.

Η απόπειρα του Κούσνερ να προσεγγίσει τους Ρώσους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας αποτελεί δείγμα της αυτοπεποίθησης αυτής, την οποία πολλοί χαρακτηρίζουν αλαζονική. Αλλο δείγμα υπήρξε η εξαγορά ημερήσιας εφημερίδας από τον 25χρονο τότε Κούσνερ και η ανάπτυξη λογισμικού ανάλυσης δεδομένων, το οποίο –σύμφωνα με τον ίδιο– βοήθησε καθοριστικά στην εκλογή του πεθερού του στην προεδρία.

Η αλαζονική αυτή αυτοπεποίθηση έχει καταστήσει τον Κούσνερ ιδιαίτερα αντιπαθή στον Λευκό Οίκο. Την οργή συνεργατών του Τραμπ προκαλεί επίσης η επιμονή του Κούσνερ να μην εμφανίζεται στη διάρκεια κρίσεων, αποφεύγοντας επίσης να ασχολείται με θέματα που δεν τον ενδιαφέρουν, όπως το νομοθετικό έργο.

Ο Κούσνερ εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τις εις βάρος του διαρροές, τις οποίες αποδίδει στον Στιβ Μπάνον. Ο Μπάνον φέρεται να προειδοποιεί τον πρόεδρο Τραμπ ότι ο Κούσνερ σχεδιάζει να τον εγκλωβίσει σε προοδευτικές πολιτικές επιλογές, εμπνευσμένες από Νεοϋορκέζους οπαδούς της παγκοσμιοποίησης.

Οπως όλα δείχνουν, ο Τραμπ έχει χάσει την υπομονή του με τον γαμπρό του. Ο πρόεδρος τον επέπληξε πρόσφατα για τις συνεχείς εκκλήσεις του με στόχο την αποπομπή του Μπάνον, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να απολύσει τον συντηρητικό λαϊκιστή σύμβουλό του, ο οποίος απολαμβάνει τη στήριξη της εκλογικής βάσης του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή