Πρόωρες κάλπες στην Ιταλία;

Πρόωρες κάλπες στην Ιταλία;

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην Ιταλία το φθινόπωρο, καθώς οι βουλευτές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για έναν αναλογικότερο εκλογικό νόμο. «Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ήταν η έλλειψη ενός εκλογικού νόμου. Ωστόσο ύστερα από πολύμηνες διεργασίες φαίνεται ότι τα μεγάλα κόμματα βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία για την υιοθέτηση ενός νόμου στα πρότυπα του γερμανικού, που προβλέπει αναλογική εκπροσώπηση και το όριο του 5% για την είσοδο στη Βουλή», εξηγεί ο Βόλφγκανγκ Πικολί, αναλυτής πολιτικού ρίσκου στην Teneo Intelligence με έδρα το Λονδίνο. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των τεσσάρων βασικών κομμάτων ξεκίνησαν αυτήν την εβδομάδα και αν επιτευχθεί συμφωνία, παραμερίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο.

Πολλοί αναλυτές ωστόσο φοβούνται ότι η προοπτική θα δημιουργήσει νέα προβλήματα στη χώρα, καθώς δύσκολα μπορεί να σχηματιστεί βιώσιμη κυβέρνηση. Πολιτική αβεβαιότητα θα εκθέσει τη χώρα σε νέα οικονομική αναταραχή τη στιγμή που η κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι πασχίζει να επιβάλει μέτρα λιτότητας ύψους 3,4 δισ., παρά την αντίδραση από το ίδιο του το κόμμα, τους Δημοκρατικούς. Σύμφωνα με τον Τύπο, είναι πολύ πιθανόν οι κάλπες να στηθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή τις πρώτες δύο εβδομάδες του Οκτωβρίου. Αυτό είναι το αίτημα του αρχηγού του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντσι, ο οποίος προσπαθεί να πάρει και μια ουσιαστική «ρεβάνς» μετά την ήττα στο συνταγματικό δημοψήφισμα του περασμένου Δεκεμβρίου. Εχει επιτευχθεί μια σχετική συμφωνία επί της αρχής ανάμεσα στην κεντροαριστερά, τη Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι και το κίνημα Πέντε Αστέρων. Θα πρέπει να διαπιστωθεί όμως αν υπάρχει και η αναγκαία συναίνεση στο κοινοβούλιο και κατά πόσον οι διάφορες τροπολογίες που θα προταθούν, θα αλλάξουν το αρχικό κείμενο.

Το πρόβλημα είναι ότι οι πολιτικές εξελίξεις, όπως συμβαίνει πολύ συχνά, συνδέονται με το οικονομικό μέλλον της χώρας. Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών θα δημιουργούσε ουσιαστικό θέμα σε ό,τι αφορά την υιοθέτηση οικονομικών μέτρων ύψους περίπου 19,6 δισ. ευρώ (το ποσό είναι ακόμη υπό διαμόρφωση) τα οποία θα πρέπει να συμπεριληφθούν στον επόμενο κρατικό προϋπολογισμό που συντάσσεται και ψηφίζεται κάθε χρόνο μέσα στο φθινόπωρο. Υπάρχει κίνδυνος, σε περίπτωση καθυστέρησης της σχετικής έγκρισης, να ισχύσει αυτόματα η αύξηση του ΦΠΑ από το 10% στο 13% για τα βασικά αγαθά και από το 22% στο 25% για τα υπόλοιπα, με βασική συνέπεια να μπει ξανά η χώρα στο στόχαστρο των κερδοσκόπων. Οταν οι αναφορές σε πρόωρες εκλογές αυξήθηκαν, το χρηματιστήριο του Μιλάνου σημείωσε πτώση 2%.

Μια από τις πιθανές λύσεις είναι η κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι να παρουσιάσει προς ψήφιση, μέσα στον Ιούλιο, ένα είδος δεσμευτικού κειμένου, το οποίο να περιέχει, σε γενικές γραμμές, τις παρεμβάσεις και τα διάφορα μέτρα που θα υιοθετηθούν. Η τελική τους έγκριση όμως, όπως όλα δείχνουν, θα πρέπει να αναβληθεί για μετά τις εκλογές. Κάτι που εξαρτάται βέβαια από το αν προκύψει μια σταθερή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και μπορέσει να σχηματισθεί κυβέρνηση μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να εκτιμηθεί προσεκτικά, στο μεταξύ, κατά πόσον μπορεί να αυξηθούν οι πιθανότητες να μπει και πάλι η χώρα στο μάτι του κυκλώνα της κερδοσκοπίας. Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα θα σταθμίσει πολύ προσεκτικά όλες αυτές τις παραμέτρους –με όλα τα υπέρ και τα κατά– πριν αποφασίσει τυχόν διάλυση της Βουλής και της Γερουσίας και επίσημη προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο δήλωσε ότι «η ανυπομονησία αυτή της κεντροαριστεράς να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές μπορεί να προκαλέσει μεγάλη οικονομική ζημιά στη χώρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή