Συνάντηση Αναστασιάδη – Πέινς στη Νέα Υόρκη

Συνάντηση Αναστασιάδη – Πέινς στη Νέα Υόρκη

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναχώρησε το Σάββατο το απόγευμα, για τη Νέα Υόρκη, όπου την Κυριακή θα έχει δείπνο εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κυπριακής Προεδρίας της Δημοκρατίας, το δείπνο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, κατόπιν πρόσκλησης του ΓΓ των ΗΕ, θα λάβει χώρα στις 7μμ (ώρα Ν. Υόρκης).

Την πόρτα του Λευκού Οίκου θα περάσει το απόγευμα της Πέμπτης, 8 Ιουνίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, για να συναντηθεί με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή στην αμερικανική πρωτεύουσα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 2 το απόγευμα τοπική ώρα.

Δεν αποκλείεται – πάντως – μέχρι την Πέμπτη να διευθετηθεί συνάντηση και με τον πρόεδρο Τραμπ, ή ο Αμερικανός Πρόεδρος να παρευρεθεί για λίγα λεπτά στη συνάντηση Αναστασιάδη – Πενς.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν στη Νέα Υόρκη, ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Νίκος Χριστοδουλίδης και ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς Ανδρέας Μαυρογιάννης.

«Να ανοίξει ο δρόμος για Γενεύη»

Με στόχο να «ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να ανοίξει ο δρόμος για τη Γενεύη» αναχώρησε σήμερα από τα κατεχόμενα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, για να μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα παρακαθίσει το βράδυ της Κυριακής στο δείπνο που παραθέτει ο ΓΓ του ΟΗΕ στους ηγέτες. Ευχήθηκε παράλληλα η ελληνοκυπριακή πλευρά να πάει στη Νέα Υόρκη «έχοντας την ίδια προσέγγιση».

Σε δηλώσεις του πριν από την αναχώρησή του, στο αεροδρόμιο της Τύμπου, ο κ. Ακιντζί είπε ότι οι εκλογικές επιδιώξεις στη «Νότια Κύπρο» – όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία – δεν πρέπει να μπαίνουν πάνω από τον στόχο της λύσης.

Η διαδικασία έχει μπλοκαριστεί εξαιτίας της παρέκκλισης από όσα συμφωνήθηκαν από όλες τις πλευρές, είπε και πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατό να ανοίξει ο δρόμος για τη Γενεύη, όταν προβάλλονται προϋποθέσεις.

Εξέφρασε παράλληλα την ετοιμότητα της πλευράς του να συζητήσει όλα τα θέματα που συνδέονται μεταξύ τους και να υπάρξει κατάληξη σε αποτέλεσμα. Δεν είναι φυσιολογικό, συνέχισε, να απαιτείται η κατάληξη στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, προτού συζητηθεί το εδαφικό και τα άλλα τέσσερα κεφάλαια. Θέλουμε μια διάσκεψη που θα φέρει αποτελέσματα, συμπλήρωσε.

Στα 50 χρόνια των διαπραγματεύσεων έχουν συζητηθεί σχεδόν τα πάντα, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Ακιντζί, ενώ πρόσθεσε ότι εκκρεμούν 10-12 θέματα, τα οποία πρέπει να συζητηθούν μαζί στο τέλος. Δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η συζήτηση αν διαπραγματευόμαστε ένα προς ένα τα θέματα αυτά, πρόσθεσε.

Ευχήθηκε τέλος η ελληνοκυπρική πλευρά και η Ελλάδα να είναι έτοιμες, όπως η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά, για να αναγγείλουν στη Νέα Υόρκη τα νέα για μια νέα Διάσκεψη στη Γενεύη.

Τον Τουρκοκύπριο ηγέτη συνοδεύει στο ταξίδι του ο διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Οζντίλ Ναμί, με την επιστροφή τους στα κατεχόμενα να είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα.

(Πηγή: Καθημερινή Κύπρου)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή