Προσέγγιση ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ για το αποτέλεσμα της συνάντησης της Νέας Υόρκης

Προσέγγιση ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ για το αποτέλεσμα της συνάντησης της Νέας Υόρκης

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός εκφράζει ικανοποίηση, επειδή η συμφωνία για συνέχιση των διαπραγματεύσεων επιτεύχθηκε στη βάση της πρωτοβουλίας και της πρότασης του Προέδρου Αναστασιάδη για την προτεραιότητα του ζητήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Πρόδρομος Προδρόμου, η διάσκεψη της Γενεύης «συνεχίζεται στη βάση κατευθυντήριου εγγράφου για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις και με σκοπό μια συνολική συμφωνία για λύση, που τώρα γίνεται σαφές ότι περνά από την ασφάλεια».

Επισημαίνει ότι για πρώτη φορά και με το ιδιαίτερο κύρος της προσωπικής εμπλοκής του γενικού γραμματέα υπογραμμίζεται «η ανάγκη οι διαπραγματεύσεις να προσπελάσουν τα θέματα κατάργησης των εγγυήσεων και γενικότερα της ασφάλειας, ενώ στόχος παραμένει, όχι απλώς η συνέχιση των διαπραγματεύσεων, αλλά μια περιεκτική συμφωνία για λύση».

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ 

Το ΑΚΕΛ θεωρεί θετικό ότι συνεχίζεται η διαπραγματευτική διαδικασία και ταυτόχρονα η προσπάθεια για μια συνολική, δίκαιη υπό τις περιστάσεις, βιώσιμη και λειτουργική λύση, που θα απελευθερώνει και θα επανενώνει την Κύπρο και τον λαό της

Σε ανακοίνωση το ΑΚΕΛ επισημαίνει ότι αναμένει πλήρη και ενδελεχή ενημέρωση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και αναφέρει ότι «η συνέχιση της διαπραγμάτευσης θέτει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη προ των ευθυνών τους για κατάθεση προτάσεων που θα στηρίζονται στο συμφωνημένο πλαίσιο και τις αρχές λύσεις του Κυπριακού. Η συζήτηση του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων θέτει τονίζεται, «πρωτίστως την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της».

Βολές από αντιπολίτευση 

Βολές εναντίον του Προέδρου Αναστασιάδη εξαπέλυσαν ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη και Οικολόγοι. Μιλούν για «ήττα, αποτυχία και υπαναχώρηση». Το ΔΗΚΟ κατηγορεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι «συμμορφώθηκε πλήρως με τους όρους και τις αξιώσεις της τουρκικής πλευράς και εγκατέλειψε όλες τις προϋποθέσεις, που ο ίδιος έθεσε για σύγκληση νέας διάσκεψης στη Γενεύη».

Επίσης, τον κατηγορεί ότι εκχώρησε στον Έσπεν 'Αιντε την εξουσία να ετοιμάσει το έγγραφο για την πτυχή της ασφάλειας, καταργώντας την Κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία.

Το ΔΗΚΟ υποστηρίζει επίσης ότι ο Πρόεδρος δεσμεύει την Ελληνοκυπριακή πλευρά και την Ελλάδα, αποδεχόμενος ότι το έγγραφο που θα ετοιμάσει ο 'Αιντε για την ασφάλεια θα καθοδηγήσει τη συζήτηση.

Η ΕΔΕΚ κατηγορεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι έχει αναιρέσει σχεδόν το σύνολο των προϋποθέσεων που έθεσε για τη σύγκληση νέας διάσκεψης στη Γενεύη.

Σε γραπτή δήλωση ο πρόεδρος του κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλος αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποδέχεται την αλληλένδετη συζήτηση όλων των κεφαλαίων και όχι, όπως είχε ζητήσει, κατά προτεραιότητα τη συζήτηση των θεμάτων ασφάλειας και εδαφικού.

Χαρακτηρίζει επίσης άκρως επικίνδυνη την αποδοχή ετοιμασίας εγγράφου για καθοδήγηση της συζήτησης για την ασφάλεια από τον κ.'Αιντε, ο οποίος, όπως αναφέρει, « τηρεί επικίνδυνα μεροληπτική στάση υπέρ της Τουρκίας».

Για νέα αποτυχία του Προέδρου Αναστασιάδης κάνει λόγο το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

Κατηγορεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι «δέχθηκε νέα πενταμερή, ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, ρόλο διαπραγματευτή στον 'Αιντε, αποδεχόμενος τις απαιτήσεις της Τουρκίας για ανοικτή διαπραγμάτευση όλων των θεμάτων».

(πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ) 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή