Παραιτήθηκε ο επιτετραμμένος των ΗΠΑ στην Κίνα μετά την απόφαση Τραμπ για το κλίμα

Παραιτήθηκε ο επιτετραμμένος των ΗΠΑ στην Κίνα μετά την απόφαση Τραμπ για το κλίμα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ντέιβιν Ρανκ, επιτετραμμένος της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στο Πεκίνο, παραιτήθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξ αιτίας της απόφασης της κυβέρνησης Τραμπ να αποσυρθεί από τη Συμφωνία του Παρισιού που υπέγραψαν σχεδόν διακόσια κράτη το 2015 για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, είπε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών χθες.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άννα Ρίτσι-Άλεν επιβεβαίωσε την αποχώρηση του Ρανκ, αλλά είπε ότι δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει αναρτήσεις στο Twitter που ισχυρίζονται πως ο Ρανκ παραιτήθηκε διότι δεν ένιωθε ότι μπορούσε να παραδώσει στην Κίνα την επίσημη ανακοίνωση της αμερικανικής απόφασης, την περασμένη εβδομάδα, ότι αποσύρεται από τη συμφωνία.

«'Εχει συνταξιοδοτηθεί από τη διπλωματική υπηρεσία", είπε η Ρίτσι-Άλεν, εκπρόσωπος για τη Διεύθυνση Ανατολικής Ασίας του υπουργείού. "Ο κ. Ρανκ πήρε μια προσωπική απόφαση. Εκτιμούμε τα χρόνια της αφοσιωμένης του υπηρεσίας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ», τόνισε.

Η θέση αναμένεται να καλυφθεί προς το τέλος του μήνα από τον κυβερνήτη της Αϊόβα, Τέρι Μπράνσταντ, που έχει επιλέξει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ως επόμενο πρέσβη στο Πεκίνο.

Ένα tweet του ειδικού επί Κίνας Τζον Πόμφρετ επικαλέστηκε ανώνυμες πηγές που είπαν ότι ο Ρανκ παραιτήθηκε γιατί δεν μπορούσε να υποστηρίξει την απόφαση του Τραμπ να αποσυρθεί από τη συμφωνία.

Άλλη ανάρτηση του Πόμφρετ στο Twitter είπε ότι ο Ρανκ είχε καλέσει το προσωπικό της πρεσβείας για να του εξηγήσει ότι δεν μπορούσε να παραδώσει ένα διπλωματικό σημείωμα που ενημέρωνε την κινεζική κυβέρνηση για την αμερικανική απόφαση.

Ανώτατο στέλεχος επιβεβαίωσε τα περιεχόμενα των tweets αλλά πρόσθεσε ότι αφότου ο Ρανκ ανακοίνωσε την πρόθεσή του χθες στο Πεκίνο να πάρει σύνταξη, ειδοποιήθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εγκαταλείψει τη θέση του αμέσως. Το στέλεχος μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Την 1η Ιουνίου, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε δεκτή την παραίτηση του διευθυντή ανθρώπινου δυναμικού του υπουργείου, που ήταν μεταξύ των λίγων εναπομείναντων ανώτατων στελεχών του υπουργείου τα οποία είχαν διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση Ομπάμα, είπε άλλος αξιωματούχος. Ο Άρνολντ Σακόν είχε υπηρετήσει ως γενικός διευθυντής του διπλωματικού σώματος και ως διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού.

Εκτός από τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, τον αναπληρωτή του Τζον Σάλιβαν και τον υφυπουργό Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις Τομ Σάνον, τον τρίτο τη τάξει αμερικανό διπλωμάτη, οι περισσότερες θέσεις ανώτατων αξιωματούχων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ είτε παραμένουν κενές είτε καλύπτονται από προσωρινό προσωπικό.

Ο Τζόναθαν Φριτς, οικονομικός σύμβουλος της πρεσβείας στην Κίνα, θα υπηρετήσει ως επιτετραμμένος στη θέση του Ρανκ, είπε η Ρίτσι-Άλεν.

Ο Ρανκ υπηρέτησε στο διπλωματικό σώμα 27 χρόνια, και είχε επίσης υπηρετήσει ως πολιτικός σύμβουλος στην αμερικανική πρεσβεία στο Αφγανιστάν από το 2011 έως το 2012.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή