Ο Ερντογάν αναλαμβάνει διαμεσολαβητικό ρόλο για την κρίση στον Αραβικό κόσμο

Ο Ερντογάν αναλαμβάνει διαμεσολαβητικό ρόλο για την κρίση στον Αραβικό κόσμο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έντονο προβληματισμό και δυσαρέσκεια εκφράζει το τουρκικό Προεδρικό για τις τελευταίες εξελίξεις στον αραβικό κόσμο. Η Άγκυρα από χθες το βράδυ αναλαμβάνει διαμεσολαβητικό ρόλο για να βρεθεί διέξοδος στην κρίση στις σχέσεις του Κατάρ με τις αραβικές χώρες.

Συγκεκριμένα, χθες το βράδυ, ο Εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν εξέφρασε τον έντονη στεναχώρια της χώρας του απέναντι στις νέες εξελίξεις. Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε μια σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με ξένους ηγέτες.

Ο κ. Ερντογάν συνομίλησε πρώτα τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο της Ρωσίας. Η τουρκική πλευρά δεν δίνει στην δημοσιότητα τις λεπτομέρειες αυτής της συνομιλίας. Η Κ πληροφορείται ότι η συνομιλία αφορούσε τις εξελίξεις στον άξονα Κατάρ-Σαουδικής Αραβίας και στην Συρία.

Παράλληλα, ο κ. Ερντογάν συνομιλεί με αρχηγούς αραβικών χωρών και στέλνει μηνύματα συμφιλιωτικά. Ο κ. Ερντογάν υπογραμμίζει την σημασία της συνεργασίας και του διαλόγου στον μουσουλμανικό κόσμο.

Ο κ. Ερντογάν δεν αποκλείεται να συνομιλήσει και με την Τεχεράνη, καθώς με έμμεσο τρόπο η Ισλαμική Δημοκρατία εμπλέκεται στην νέα κρίση.

Ρήγμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο

Εν τω μεταξύ, η διένεξη στον αραβικό κόσμο προκαλεί ρήγμα στο εσωτερικό του κυβερνώντος στρατοπέδου στην Άγκυρα. Συγκεκριμένα, μια μερίδα της κυβερνητικής παράταξης υποστηρίζει ότι η Τουρκία πρέπει μια ώρα αρχύτερα να ενταχθεί στο στρατόπεδο της Σαουδικής Αραβίας.

Ένα αντίπαλο στρατόπεδο υποστηρίζει την ιδέα ότι η Τουρκία πρέπει να βρεθεί στο πλευρό του Κατάρ, το οποίο έχει επενδύσει στην τουρκική αγορά.

Το πρώτο στρατόπεδο υποστηρίζει την ιδέα ότι η Τουρκία, με απώτερο στόχο τον περιορισμό της «ιρανικής επιθετικότητας» δεν έχει άλλη επιλογή παρά να ενώσει τις δυνάμεις της με την Σαουδική Αραβία. Οι υποστηρικτές αυτού του στρατοπέδου υπενθυμίζουν στους επικριτές τους τα όσα συνέβησαν μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χιουσεγίν στο Ιράκ και την εξάπλωση της ζώνης επιρροής του Ιράν. Τονίζουν ότι σε περίπτωση που «πέσει» η Σαουδική Αραβία, η Τεχεράνη θα βρεθεί ένα βήμα πιο κοντά στο όραμα της οικοδόμησης μιας μεγάλης αυτοκρατορίας.

Από την πλευρά της, η τουρκική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η Τουρκία δεν έχει θέσει στην διένεξη των αραβικών χωρών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή