ΚΟΣΜΟΣ

Λαβρόφ: «Οι ΗΠΑ και ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν εμμονή να ελέγξουν τα Βαλκάνια»

lavrof-oi-ipa-kai-orismenes-chores-tis-ee-echoyn-emmoni-na-elegxoyn-ta-valkania-2193617

Οι ΗΠΑ και μια σειρά χώρες της ΕΕ έχουν ως στόχο και πάλι να «ελέγξουν τα Βαλκάνια», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την διάρκεια επίσκεψης του στο Πανεπιστήμιο Ιμάνουελ Κάντ της Βαλτικής στο Καλίνινγκραντ, ενώ χαρακτήρισε την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ ως ένα καθαρά «γεωπολιτικό σχέδιο», το οποίο επιβλήθηκε για να ικανοποιήσει τις ρωσοφοβικές διαθέσεις.

«Οι δυτικοί μας εταίροι, πρωτίστως οι ΗΠΑ και οι μεγάλες χώρες της ΕΕ, έχουν εμμονή με την ιδέα να ελέγξουν και πάλι τα Βαλκάνια», δήλωσε συγκεκριμένα ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι και «η ΕΕ έχει παρόμοια σχέδια», καθώς «βρίσκονται σε εξέλιξη ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Σερβία, το Κόσοβο και το Μαυροβούνιο».

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, τόνισε πως η Ρωσία δεν αντιτίθεται στο να γίνουν οι χώρες αυτές μέρος της ευρωπαϊκής οικονομικής ολοκλήρωσης, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο είναι «φυσικό» και πως η «γεωγραφική τους θέση προϋποθέτει ενιαίους οικονομικούς μηχανισμούς, αγορά και οικονομικό περιβάλλον».

Ωστόσο, όπως είπε, ευελπιστεί «κάποτε αυτό το οικονομικό περιβάλλον να επεκταθεί και στο υπόλοιπο τμήμα της ευρασιατικής ηπείρου».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, δεν παρέλειψε να επικρίνει και το ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι με αφορμή την κατάσταση στην Ουκρανία, «άρχισε να μιλάει και πάλι περί ρωσικής απειλής», ενισχύοντας «πρωτοφανώς την στρατιωτική του παρουσία κοντά στα ρωσικά σύνορα».

«Η υλοποίηση αυτών των σχεδίων απαιτούσε τη δημιουργία της εικόνας του εχθρού, με αποτέλεσμα να πάψει να λειτουργεί το Συμβούλιο Ρωσίας-ΝΑΤΟ, να σταματήσει ο οποιοσδήποτε διάλογος και να υπάρχουν πλέον μόνο αιτήματα, τελεσίγραφα και αναπόδεικτες κατηγορίες. «Στο πλαίσιο αυτής της καμπάνιας», είπε ο Λαβρόφ, «άρχισαν να ζητούν επίμονα από όλες τις χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου, να ενταχθούν στην αντιρωσική εκστρατεία».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, προσέθεσε ότι «μερικές χώρες», όπως η Σερβία και τα Σκόπια, αρνήθηκαν να κάνουν κάτι τέτοιο με αποτέλεσμα να «προσβληθούν» οι ηγέτες του ΝΑΤΟ, αλλά στο Μαυροβούνιο οι απαιτήσεις τους αυτές ευδοκίμησαν, καθώς η ηγεσία της χώρας έλαβε τη διαβεβαίωση ότι θα ξεχαστούν κάποιες νομικές της ατασθαλίες, εφόσον ενταχθεί στη Συμμαχία.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)