ΚΟΣΜΟΣ

Το χρονικό των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία

to-chroniko-ton-tromokratikon-epitheseon-sti-gallia-2193624

Σε κατάσταση επιφυλακής παραμένει, από το 2015, η Γαλλία για το φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων. Ο φόρος αίματος είναι βαρύς. 

Το χρονικό των πιο πρόσφατων επιθέσεων επί γαλλικού εδάφους:

2015, 7 και 9 Ιανουαρίου: Δύο ένοπλοι ισλαμιστές εισβάλλουν στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo, σκοτώνοντας 17 ανθρώπους. Την επομένη, άλλος ένοπλος δολοφονεί γυναίκα αστυνομικό και στη συνέχεια κρατά ομήρους σε εβραϊκό supermarket στο Παρίσι. Τέσσερις από τους ομήρους χάνουν τη ζωή τους, πριν ο ένοπλος πυροβοληθεί από τις αστυνομικές δυνάμεις.

to-chroniko-ton-tromokratikon-epitheseon-sti-gallia0

to-chroniko-ton-tromokratikon-epitheseon-sti-gallia2

2015, 13 Νοεμβρίου: Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εξαπολύουν επίθεση, οπλισμένοι με βόμβες και επιθετικά τυφέκια. Στόχοι τους το εθνικό στάδιο, καφέ της πόλης και η μουσική σκηνή Bataclan. Η συντονισμένη επίθεση αφήνει 130 νεκρούς και περισσότερους από 350 τραυματίες.

to-chroniko-ton-tromokratikon-epitheseon-sti-gallia4

to-chroniko-ton-tromokratikon-epitheseon-sti-gallia6

2016, 13 Ιουνίου: Αστυνομικός και η σύντροφός του δολοφονούνται στο σπίτι τους, στο δυτικό Παρίσι. Ο δολοφόνος δηλώνει μέλος του ISIS και, λίγο αργότερα, σκοτώνεται από αστυνομικά πυρά, κατά την επιχείρηση σύλληψής του.

2016, 14 Ιουλίου: Φορτηγό παρασύρει το πλήθος των πολιτών στην παραλία της Νίκαιας, κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την Ημέρα της Βαστίλης. Ο αριθμός των νεκρών φτάνει τους 86 με το Ισλαμικό Κράτος να αναλαμβάνει την ευθύνη. Ο γεννημένος στην Τυνησία οδηγός του φορτηγού σκοτώνεται από αστυνομικά πυρά.

to-chroniko-ton-tromokratikon-epitheseon-sti-gallia8

2016, 26 Ιουλίου: Δύο επιτιθέμενοι κόβουν το λαιμό ιερέα μέσα στην εκκλησία του  στο Saint-Etienne-du-Rouvray της Νορμανδίας.

2017, 3 Φεβρουαρίου: Φωνάζοντας «Allahu akbar» Αιγύπτιος επιτίθεται με ματσέτα εναντίον αστυνομικών, έξω από το μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. Τραυματίζεται από τα πυρά αστυνομικών.

2017, 20 Απριλίου: Πρώην κατάδικος, για τον οποίο υπήρχαν καταγγελίες ότι απειλούσε να σκοτώσει αστυνομικούς, επιτίθεται σε αστυνομικούς στην περιοχή των Ηλυσίων Πεδίων. Ένας αστυνομικός πέφτει νεκρός και δύο τραυματίζονται, πριν ο δράστης βρει το θάνατο από αστυνομικά πυρά. Το ISIS αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση.