ΚΟΣΜΟΣ

ΗΑΕ: Ποινές φυλάκισης για σχόλια υπέρ του Κατάρ στο διαδίκτυο

ΗΑΕ: Ποινές φυλάκισης για σχόλια υπέρ του Κατάρ στο διαδίκτυο

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προειδοποίησαν σήμερα ότι οποιοσδήποτε εκφραστεί θετικά απέναντι στο Κατάρ μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης θα κινδυνεύει να τιμωρηθεί με βαριές ποινές κάθειρξης.

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στον Τύπο ο γενικός εισαγγελέας των Εμιράτων υπογραμμίζει ότι όσοι χρησιμοποιήσουν τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης «για να εκφράσουν συμπάθεια προς το Κατάρ ή να επικρίνουν τα Εμιράτα ή τις άλλες χώρες που έχουν υιοθετήσει αυστηρά μέτρα ενάντια στην κυβέρνηση του Κατάρ κινδυνεύουν με ποινές 3 έως 15 ετών κάθειρξη και με πρόστιμο τουλάχιστον 500.000 ντίρχαμ (120.800 ευρώ)».

Ακόμη, ανώτερος αξιωματούχος των Εμιράτων ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα εναντίον του Κατάρ, περιλαμβανομένων νέων περιορισμών στις επιχειρήσεις. «Ελπίζουμε ότι θα επικρατήσουν οι πιο ψύχραιμοι, ότι οι πιο συνετοί θα επικρατήσουν και ότι δεν θα φτάσουμε ως εκεί», δήλωσε ο Άνουαρ Γκάργας, υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων.

Υπενθυμίζεται ότι, οι υπήκοοι Κατάρ δεν θα μπορούν να επιβιβάζονται σε πτήσεις προς το Ντουμπάι ή το Αμπού Ντάμπι, διότι οι αρχές των ΗΑΕ τους έχουν απαγορεύσει να περνούν από τα αεροδρόμια της χώρας και δεν θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα ή να περνούν από τους μεθοριακούς σταθμούς της. Οι αλλοδαποί που ζουν στο Κατάρ και διαθέτουν βίζα παραμονής δεν θα μπορούν να κάνουν αίτηση για να λάβουν βίζα στα Εμιράτα, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας Etihad.

Και η Μαυριτανία «κόβει» διπλωματικούς δεσμούς με Κατάρ

Η Μαυριτανία, χώρα της Δυτικής Αφρικής και μέλος του Αραβικού Συνδέσμου, προστίθενται στις χώρες που σύμφωνα με ανακοίνωση της κρατικής υπηρεσίας ειδήσεων διέκοψε επίσης τις διπλωματικές της σχέσεις με το Κατάρ λόγω της φερόμενης "υποστήριξης τρομοκρατών" της χώρας. 

Οι ισχυρότερες χώρες του αραβικού κόσμου – μεταξύ των η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – διέκοψαν διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ τη Δευτέρα, ισχυριζόμενες ότι υποστηρίζει ισλαμιστές μαχητές και το Ιράν.

"Το κράτος του Κατάρ έχει συνδέσει τις πολιτικές του (…) με την υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων και τη μετάδοση εξτρεμιστικών ιδεών", είπε το υπουργείο Εξωτερικών σε σε δήλωσή του στην αραβική γλώσσα που εξέδωσε η Υπηρεσία Πληροφοριών της Μαυριτανίας. "Αυτό έχει ως αποτέλεσμα βαριές απώλειες ανθρώπινης ζωής σ' αυτές τις αραβικές χώρες, στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο".

Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS