Ομόθυμη απόσυρση γερμανικής δύναμης από το Ιντσιρλίκ

Ομόθυμη απόσυρση γερμανικής δύναμης από το Ιντσιρλίκ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο κύβος ερρίφθη: έπειτα από διελκυστίνδα διάρκειας οκτώ μηνών, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε χθες, επισήμως, την απόσυρση της γερμανικής δύναμης από την τουρκική βάση Ιντσιρλίκ. Πρόκειται για ακόμη μία ένδειξη αποστασιοποίησης της Τουρκίας από τη Δύση και από το ΝΑΤΟ, του οποίου παραμένει μέλος.

Η εξέλιξη υπακούει στις εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες και των δύο χωρών, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν ενδιαφέρεται να προβάλει το προφίλ του «σκληρού» απέναντι στη Δύση, ενώ στη Γερμανία έχει διαμορφωθεί πρωτοφανούς εύρους διακομματική συναίνεση υπέρ της απόσυρσης, καθιστώντας την κίνηση προεκλογικά υποχρεωτική για τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Της χθεσινής συνεδρίασης του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου προηγήθηκε μια τελευταία απόπειρα διπλωματικής επίλυσης του ζητήματος, με συνομιλίες του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην Αγκυρα, οι οποίες επιβεβαίωσαν το αδιέξοδο. Το τελευταίο οκτάμηνο, η Αγκυρα απαγορεύει σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν Γερμανούς ενστόλους που υπηρετούν στη βάση, εκφράζοντας έτσι τη δυσαρέσκειά της για τη χορήγηση ασύλου από το Βερολίνο σε Τούρκους που κατηγορούνται ως πραξικοπηματίες.

Η Αγκυρα δεν φάνηκε διατεθειμένη να άρει την απαγόρευση, ως εκ τούτου, χθες, το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο ανέθεσε στην υπουργό Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να ενεργοποιήσει τα σχέδια μετακόμισης στην Ιορδανία.

Τα έξι γερμανικά αναγνωριστικά αεροσκάφη τύπου Tornado καθώς και τα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού μετέχουν στην εκστρατεία εναντίον του ISIS, ενώ η μετακόμιση γίνεται τη στιγμή που μπαίνει στην τελική ευθεία η μάχη για την ανακατάληψη της Ράκα από τους τζιχαντιστές. Η Φον ντερ Λάιεν ξεκαθάρισε ότι για τη μεταφορά των 260 αεροπόρων θα απαιτηθούν μήνες και ότι αναγκαστικά, το διάστημα αυτό, η χώρα δεν θα μπορεί να λάβει μέρος στη μάχη κατά του ISIS.

Πέραν αυτού, Γερμανοί αναλυτές διερωτώνται ποιες μπορεί να είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης. «Η μετακόμιση στην Ιορδανία δεν θα είναι περίπατος για τους Γερμανούς πιλότους, καθώς εκεί η κατάσταση ασφαλείας είναι πιο περίπλοκη. Ακόμη πιο σοβαροί όμως μπορεί να είναι οι κίνδυνοι που προκύπτουν από την περαιτέρω αποξένωση της Τουρκίας.

Αν δει κανείς τα πράγματα από μακριά, γίνεται αμέσως σαφές τι μπορεί να συμβεί αν η αποχώρηση από το Ιντσιρλίκ επιταχύνει τις διαδικασίες προς τη λανθασμένη κατεύθυνση», σχολίασε ο Στέφαν Μπράουν στη «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ». Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε, πάντως, ότι η απόσυρση θα γίνει σε χαμηλούς τόνους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή