Επίδειξη ισχύος του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας

Επίδειξη ισχύος του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Χιλιάδες στρατιώτες του ΝΑΤΟ πραγματοποιούν αυτές τις ημέρες μεγάλες ασκήσεις στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, σε μία προσπάθεια της Συμμαχίας να επιδείξει τις ικανότητες ταχείας αντίδρασής της απέναντι στη συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα. Περίπου 4.000 στρατιώτες από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη συμμετέχουν στην ετήσια αεροναυτική άσκηση BALTOPS, που εγκαινιάσθηκε την περασμένη Πέμπτη στο λιμάνι του Στετίν της Πολωνίας. Στην άσκηση θα συμμετάσχουν ναυτικές, επίγειες και αεροπορικές δυνάμεις με 50 πλοία επιφανείας και υποβρύχια, καθώς και περισσότερα από 50 αεροσκάφη. Η άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 16 Ιουνίου.

Ο εκπρόσωπος της άσκησης, αντιπλοίαρχος Γιάτσεκ Κβιατκόφσκι, είπε ότι ένας από τους στόχους της BALTOPS είναι «ο εντοπισμός και η βύθιση υποβρυχίων, ναρκών, η χρήση αεροπορικών μέσων και η αξιοποίηση αποβατικών μέσων». Στην άσκηση συμμετέχουν στρατεύματα από το Βέλγιο, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Δανία, την Εσθονία, τη Σουηδία και άλλες χώρες.

Τα κράτη της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ εκφράζουν την ανησυχία τους για την έντονη δραστηριότητα της ρωσικής αεροπορίας πάνω από τη Βαλτική, ενώ οι ασκήσεις αυτές αποτελούν προσπάθεια της Συμμαχίας να καθησυχάσει τα κράτη αυτά αποδεικνύοντας τη συνεχιζόμενη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη διατήρηση της ασφάλειάς τους.

Το Μαυροβούνιο

Στο μεταξύ, σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον, το Μαυροβούνιο έγινε το 29ο μέλος του ΝΑΤΟ. Τη δυσαρέσκειά της για την πρωτοβουλία αυτή της Ποντγκόριτσα εξέφρασε σε χθεσινό του ανακοινωθέν το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. «Το Μαυροβούνιο και η επιθετική τακτική, την οποία επέλεξαν οι κυβερνώντες του, δίνουν στη ρωσική πλευρά το δικαίωμα υιοθέτησης αντιποίνων. Στην πολιτική, όπως και στη φυσική, για κάθε δράση υπάρχει αντίδραση», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή