Πτώση με αλεξίπτωτο και βουτιά στον βυθό με… όργανα γυμναστικής

Πτώση με αλεξίπτωτο και βουτιά στον βυθό με… όργανα γυμναστικής

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυναμική είσοδο σε έναν άκρως ανταγωνιστικό χώρο, αυτόν του fitness, έκανε από το 2015 η νεοφυής γερμανική εταιρεία Icaros GmbH, η οποία προσπαθεί να μετατρέψει τη σωματική άσκηση, από αναγκαστικό έργο, σε στιγμές δράσης, περιπέτειας και ψυχαγωγίας. Πώς το πετυχαίνει αυτό; Μέσω της προώθησης οργάνων γυμναστικής virtual reality (VR) ή, αλλιώς, εικονικής πραγματικότητας. Τα τεχνητά φυσικά στοιχεία (νερό, αέρας, γη) συνθέτουν ένα άκρως περιπετειώδες ψηφιακό περιβάλλον, το οποίο ο χρήστης καλείται να ανακαλύψει κατά τη διάρκεια της άσκησης. Τα μηχανήματα VR δίνουν τη δυνατότητα στον χρήστη να ασκείται τη στιγμή που εκείνος πετάει στον αέρα ή καταδύεται στο νερό, έχοντας την αίσθηση ότι μετατρέπεται σε έναν ήρωα πεδίου μάχης. Περίπου 200 γυμναστήρια και κέντρα ψυχαγωγίας από το Λονδίνο μέχρι το Τόκιο έχουν εγκαταστήσει μηχανήματα VR, των οποίων η τιμή ανέρχεται περίπου στις 10.000 ευρώ. Στην προσπάθεια, μάλιστα, να καταστήσει τα μηχανήματα πιο εύχρηστα αλλά και πιο προσιτά στο κοινό, η γερμανική εταιρεία Icaros θα παρουσιάσει, στις αρχές του επόμενου χρόνου, ένα μηχάνημα εικονικής πραγματικότητας, το οποίο τοποθετείται στο σπίτι του χρήστη και η τιμή του φαίνεται να μην ξεπερνάει τις 2.000 ευρώ.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει προσπάθειες από τη βιομηχανία του fitness να γίνουν οι ώρες εκγύμνασης πιο διασκεδαστικές, χρησιμοποιώντας διαδρόμους με ενσωματωμένες τηλεοράσεις ή smartphones που διαθέτουν δεκάδες εφαρμογές, ώστε να ενθαρρύνουν τους χρήστες να ασκηθούν και να κάψουν θερμίδες. Ωστόσο, τα μηχανήματα «δράσης» που προωθεί η Icaros ίσως αποτελούν μια λύση για να «σπάσει» η μονοτονία της γυμναστικής. Ο Γιοχάνες Σολ, που συνίδρυσε την εταιρεία με τον Μάικλ Σμιντ, εκτιμά ότι ο εθισμός στα βιντεοπαιχνίδια, σε συνδυασμό με τη μαγεία που προσφέρει η εικονική πραγματικότητα, θα αλλάξει τη διάθεση του κοινού την ώρα της άσκησης. Τα μηχανήματα εκγύμνασης της εταιρείας επιτρέπουν στους χρήστες να προσανατολίζονται στα ψηφιακά περιβάλλοντα με τη χρήση του γυροσκοπίου, που λειτουργεί ως πυξίδα, ενώ το σώμα καλείται να ελέγξει τις κινήσεις του μηχανήματος, αλλά και την πορεία του παιχνιδιού.

Οπως ο ίδιος ο κ. Σολ έχει δηλώσει στην ιστοσελίδα της Daily Mail, «το σώμα βρίσκεται σε πολύ καλή φυσική κατάσταση κατά τη διάρκεια της άσκησης. Μπορούμε να κάνουμε πολλά διαφορετικά πράγματα. Μέσω ενός προσομοιωτή, αισθάνεσαι ότι πετάς, ότι βυθίζεσαι στο νερό μαζί με ζώα, ότι οδηγείς μια μοτοσικλέτα ή ότι κάνεις πτώση με αλεξίπτωτο». Οι χρήστες των μηχανημάτων μπορούν να επιλέξουν το παιχνίδι στο οποίο θα ασκηθούν ανάλογα με τις ικανότητές τους, ενώ έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν πιο δύσκολες εφαρμογές, προκειμένου να καταστήσουν εντονότερη την άσκηση. Επίσης, με ένα ειδικό χειριστήριο, μπορούν να πυροβολούν τους στόχους κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Ο κ. Σολ είχε δηλώσει στο Bloomberg ότι η εικονική πραγματικότητα του επιτρέπει να κάνει πράγματα που ονειρευόταν αλλά δεν μπορούσε να υλοποιήσει. Ορισμένοι ειδικοί, όμως, που δραστηριοποιούνται στον χώρο της σωματικής άσκησης, παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με τις δυνατότητες εκγύμνασης που παρέχουν πολλά καινοτόμα gadgets. Εντούτοις, ο εναλλακτικός τρόπος γυμναστικής, που συνδυάζει σωματική άσκηση και ψυχαγωγία, επιτρέπει στους χρήστες να περιπλανηθούν σ’ έναν κόσμο αγγελικό, ψηφιακά πλασμένο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή