Νέα μηνύματα από την Αγκυρα προς Αναστασιάδη

Νέα μηνύματα από την Αγκυρα προς Αναστασιάδη

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να λάβει υπόψη του τα τελευταία μηνύματα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας ζητά από τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη η Αγκυρα, με την τουρκική πλευρά να επισημαίνει ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας, που επιτεύχθηκε στη Νέα Υόρκη είναι ξεκάθαρο και οι εμπλεκόμενες πλευρές δεν έχουν την δυνατότητα να το αλλοιώσουν ή να το παραφράσουν.

Η σχετική οπτική της τουρκικής πλευράς μεταβιβάστηκε πριν από λίγες ώρες από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, με την Αγκυρα να χαιρετίζει την μετάβαση στην τελική φάση της Διάσκεψης της Γενεύης και να εκφράζει ικανοποίηση για το γεγονός ότι σε λίγες εβδομάδες στην Γενεύη θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το Κυπριακό και την ομοσπονδιακή λύση.

«Ευχόμαστε ότι αυτή την φορά ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Κότζιας δεν θα επιχειρήσουν να ξεφύγουν από το τραπέζι των συνομιλιών και την τελική λύση», τονίζει πηγή που παρακολουθεί τις εξελίξεις στον περίγυρο του τουρκικού Προεδρικού. Η τουρκική πλευρά θεωρεί εφικτή την λύση σε περίπτωση που η ε/κ πλευρά και η Αθήνα δώσουν το πράσινο φως για μια συμβιβαστική λύση στο ζήτημα των εγγυήσεων και ασφάλειας και κατανοήσουν, όπως υποστηρίζει η Αγκυρα, τις ευαισθησίες της τουρκικής πλευράς στα κεφάλαια εδαφικού, περιουσιακού και κυρίως της πολιτικής ισότητας.

Η τουρκική πλευρά επίσης, προβάλλει την άποψη ότι στην Γενεύη δεν υπάρχει μια σειρά ή ιεραρχία των θεμάτων που θα συζητηθούν. «Θα λάβει χώρα μια διαδικασία συνολικού τύπου πάρε-δώσε, όλα τα θέματα θα πέσουν στο τραπέζι σε παράλληλες διαπραγματευτικές διαδικασίες», προσθέτει η ίδια πηγή. Η Αγκυρα είναι έτοιμη και πρόθυμη για να παραμείνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην Γενεύη για όσο χρειαστεί μέχρι να ληφθεί η απόφαση για τα νέα δημοψηφίσματα και την τελική λύση.

Τέλος, σε ότι αφορά τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, η τουρκική πλευρά τονίζει ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουν όλες οι πλευρές σε συγκεκριμένα συμπεράσματα και ότι η Αγκυρα αναμένει από την ηγεσία του κ. Αναστασιάδη να πραγματοποιήσει βήματα για να αποφευχθεί η κορύφωση της έντασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή