ΚΟΣΜΟΣ

Εισαγωγική κατάθεση Κόουμι: Διακοπή της έρευνας κατά του Φλιν και δήλωση αφοσίωσης ζήτησε ο Τραμπ

eisagogiki-katathesi-kooymi-diakopi-tis-ereynas-kata-toy-flin-kai-dilosi-afosiosis-zitise-o-tramp-2193824

Ο Τζέιμς Κόουμι, ο πρώην διευθυντής του FBI, επιβεβαίωσε στην γραπτή κατάθεσή του προς το Κογκρέσο, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε απαιτήσει από τον ίδιο να διακόψει την έρευνα για τον Μάικλ Φλιν, τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση λόγω της εμπλοκής του στην υπόθεση της φερόμενης ανάμιξης της Ρωσίας με κυβερνοεπιθέσεις στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στο τετ-α-τετ που είχαν τη 14η Φεβρουαρίου στο Οβάλ Γραφείο, ο Κόουμι αναφέρει ότι ο Τραμπ του μίλησε σχετικά με την έρευνα για τον Μάικλ Φλιν και τόνισε: «ελπίζω ότι θα μπορέσετε να βρείτε έναν τρόπο να το εγκαταλείψετε αυτό, να αφήσετε τον Φλιν. Είναι καλός άνθρωπος».

Σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή του FBI, αυτό το αίτημα αφορούσε όλες τις έρευνες που σχετίζοντας με τις «ψευδείς δηλώσεις του κ. Φλιν που αφορούσαν τις συνομιλίες του με τον ρώσο πρεσβευτή τον Δεκέμβριο» και όχι την ευρύτερη έρευνα για την ενδεχόμενη συμπαιγνία μεταξύ της εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας.

«Αυτό πάντως ήταν πολύ ανησυχητικό, με δεδομένο τον ρόλο του FBI ως μιας ανεξάρτητης υπηρεσίας έρευνας», συμπλήρωσε ο Κόουμι. Στην κατάθεσή του, ο πρώην επικεφαλής του FBI αφηγείται επίσης λεπτομερώς τι συνέβη σε ένα δείπνο στον Λευκό Οίκο την 27η Ιανουαρίου, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ του είχε υπογραμμίσει ότι «χρειάζεται αφοσίωση, περιμένει αφοσίωση».

Σε αυτό ο Κόουμι απάντησε ότι «πάντοτε επεδείκνυε εντιμότητα από την πλευρά του». Στο ίδιο δείπνο ο Τραμπ φέρεται να τον ρώτησε εάν ήθελε να παραμείνει επικεφαλής του FBI. Για τον Κόουμι, αυτές ήταν ανησυχητικές ενδείξεις για τον ίδιο, διότι του έδωσαν την εντύπωση πως ο Αμερικανός πρόεδρος επιζητούσε την δημιουργία «μιας σχέσης πατρονίας».

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος «παρέμεινε ανέκφραστος» και «σιώπησε» κατά τη διάρκεια της συνομιλίας. Ο Κόουμι θα καταθέσει διά ζώσης αύριο Πέμπτη στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας και θα χρησιμοποιήσει αυτή την γραπτή κατάθεση για να ανοίξει την τοποθέτησή του. Η κατάθεση έχει ήδη αναρτηθεί στον ιστότοπο της Επιτροπής.