Πρώτο, διπλό, χτύπημα του ISIS στο Ιράν

Πρώτο, διπλό, χτύπημα του ISIS στο Ιράν

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εξαιρετικά φορτισμένη, λόγω του ασφυκτικού εμπάργκο που επέβαλε η Σαουδική Αραβία στο Κατάρ, ατμόσφαιρα στον Περσικό Κόλπο ήρθε να επιδεινώσει περαιτέρω η χθεσινή, διπλή τρομοκρατική επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στην Τεχεράνη, που άφησε πίσω της τουλάχιστον 13 νεκρούς και 42 τραυματίες. Αν και δυνάμεις του σιιτικού Ιράν συγκρούονται τα τελευταία χρόνια με τους σουνίτες τζιχαντιστές στο Ιράκ και στη Συρία, είναι η πρώτη φορά που η τρομοκρατική οργάνωση κατάφερε να πλήξει το Ιράν μέσα στην επικράτειά του και μάλιστα σε δύο εμβληματικά κτίρια της Ισλαμικής Δημοκρατίας – το Κοινοβούλιο και το μαυσωλείο του ιδρυτή της, Αγιατολάχ Χομεϊνί.

Γύρω στις 10.30 το πρωί, τέσσερις τζιχαντιστές, μεταμφιεσμένοι σε γυναίκες, εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο από την κεντρική είσοδο, οπλισμένοι με καλάσνικοφ και εκρηκτικά. Ενας εκ των τρομοκρατών ανατινάχθηκε στον τέταρτο όροφο του Κοινοβουλίου, ενώ οι τρεις άλλοι σκοτώθηκαν από δυνάμεις ασφαλείας, έπειτα από ανταλλαγή πυρών που κράτησε περί τις πέντε ώρες.

Μισή ώρα μετά την επίθεση στο Κοινοβούλιο, ένας άλλος τρομοκράτης ανατινάχθηκε με εκρηκτικά κοντά στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί, στα νότια περίχωρα της Τεχεράνης. Ενας δεύτερος τρομοκράτης πυροβολήθηκε θανάσιμα από τις δυνάμεις ασφαλείας. Την ευθύνη των επιθέσεων ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος με βίντεο, διαρκείας 24 λεπτών, που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο.

Μετά την επανάσταση που ανέτρεψε τον Σάχη και εγκαθίδρυσε την Ισλαμική Δημοκρατία, το Ιράν είχε γνωρίσει κάποιες τρομοκρατικές επιθέσεις, κυρίως από την αντικαθεστωτική οργάνωση Μουτζαχεντίν του Λαού και δευτερευόντως από εξτρεμιστές της σουνιτικής μειονότητας, στις ανατολικές επαρχίες Βαλουχιστάν και Σιστάν. Ωστόσο, η Τεχεράνη δεν είχε γνωρίσει τρομοκρατικά χτυπήματα από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και οι κυβερνώντες εμφάνιζαν τη χώρα τους ως όαση σταθερότητας.

Η χθεσινή αιματοχυσία ήρθε να κλονίσει αυτή την πεποίθηση, όσο κι αν οι πρώτες αντιδράσεις Ιρανών αξιωματούχων έτειναν να υποβαθμίσουν τη σημασία των επιθέσεων. Ο ανώτατος ηγέτης, Αγιατολάχ Χαμενεΐ, έκανε λόγο για «πυροτεχνήματα», ενώ ο πρόεδρος της Βουλής, Αλί Λαριτζανί, δήλωσε ότι «κάποιοι δειλοί τρομοκράτες διείσδυσαν σε ένα από τα κτίρια του Κοινοβουλίου», προσθέτοντας ότι «δεν υπήρξε μείζον πρόβλημα». Σε άλλο μήκος κύματος, ο πρόεδρος Χασάν Ρουχανί τόνισε ότι η χθεσινή αιματοχυσία επιβεβαιώνει πως «η τρομοκρατία είναι παγκόσμιο πρόβλημα», που απαιτεί τη συνεργασία της διεθνούς κοινότητας.

Το άμεσο ερώτημα που τίθεται είναι αν η χθεσινή επίθεση κλιμακώσει ακόμη περισσότερο την ήδη επικίνδυνη ένταση μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας. Η Τεχεράνη κατηγορούσε όλο το προηγούμενο διάστημα το Ριάντ ότι στηρίζει τους σουνίτες τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους, στη Συρία και στο Ιράκ, και οι χθεσινές επιθέσεις ήρθαν να ρίξουν κι άλλο λάδι στη φωτιά. Ηδη, οι Φρουροί της Επανάστασης –επίλεκτο στρατιωτικό σώμα με ισχυρή επιρροή στα ανώτατα κλιμάκια της Ισλαμικής Δημοκρατίας– εξέδωσαν χθες ανακοίνωση που ενοχοποιεί τον οίκο των Σαούντ, αλλά και τον Ντ. Τραμπ: «Αυτή η τρομοκρατική επίθεση συνέβη μόλις μία εβδομάδα μετά τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου και των οπισθοδρομικών (Σαουδαράβων) ηγετών, που υποστηρίζουν τους τρομοκράτες», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Απαντώντας, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, Αντέλ αλ Τζουμπέιρ, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ποιοι ευθύνονται για τις τρομοκρατικές επιθέσεις, τις οποίες καταδίκασε.

Ανταγωνισμός

Σε αυτό το φόντο, οι χθεσινές επιθέσεις προσφέρουν νέα καύσιμα στον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ Ριάντ και Τεχεράνης για περιφερειακή ηγεμονία. Αλλωστε, ένας από τους καθοριστικούς λόγους που οδήγησαν τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της να επιχειρήσουν τον οικονομικό στραγγαλισμό και πολιτικό εκβιασμό του Κατάρ ήταν το γεγονός ότι το εμιράτο, παρά τη στρατιωτική συμμαχία του με τις ΗΠΑ, διατηρεί ανοιχτούς διαύλους και με το Ιράν.

Τη χθεσινή αιματοχυσία στην Τεχεράνη καταδίκασαν ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία και σύσσωμη η διεθνής κοινότητα. Το ελληνικό ΥΠΕΞ εξέφρασε τον «αποτροπιασμό» του για τις επιθέσεις και την «αμέριστη συμπαράσταση» στον λαό του Ιράν και στην κυβέρνησή του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή