Κατάρ: Ερευνα για τυχόν κυβερνοεπίθεση

Κατάρ: Ερευνα για τυχόν κυβερνοεπίθεση

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ειδική ομάδα φέρονται να συνέστησαν η ομοσπονδιακή υπηρεσία ερευνών των ΗΠΑ –το γνωστό σε όλους FBI– και η Εθνική Υπηρεσία Αντιμετώπισης της Εγκληματικότητας της Βρετανίας (NCA), με στόχο αυτή να συνεργασθεί με τις αρχές του Κατάρ για την πραγματοποίηση έρευνας γύρω από κυβερνοεπίθεση με φερόμενους ως δράστες Ρώσους χάκερ.

Η κυβέρνηση του Κατάρ υποστηρίζει ότι είδηση του CNN από τις 23 Μαΐου απέδιδε ψευδείς δηλώσεις στον επικεφαλής της χώρας. Σύμφωνα με το CNN, ο σεΐχης Αλ Θάνι είχε προβεί σε φιλικές και συμβιβαστικές δηλώσεις υπέρ του Ιράν, αμφισβητώντας επίσης την ικανότητα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να παραμείνει στην εξουσία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph ότι κίνητρο των Ρώσων χάκερ ήταν η δημιουργία εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Ο σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, είπε χθες μιλώντας στο CNN: «Οι κατηγορίες αυτές εναντίον του ηγέτη της χώρας μας είναι όλες βασισμένες σε παραπληροφόρηση. Εκτιμούμε δε ότι όλη αυτή η κρίση στηρίχθηκε σε εκστρατεία παραπληροφόρησης. Η κρίση ξέσπασε επί τη βάσει κατασκευασμένων ειδήσεων, οι οποίες διείσδυσαν, ύστερα από επίθεση χάκερ στην ιστοσελίδα του κρατικού μας ειδησεογραφικού πρακτορείου. Την κυβερνοεπίθεση αυτή εντόπισε και κατέγραψε το FBI».

Ο σεΐχης Σαΐφ Μπιν Αχμέτ αλ Θάνι, επικεφαλής του κρατικού γραφείου Τηλεπικοινωνιών, δήλωσε χθες ότι το Κατάρ συνεργάζεται πλήρως με το FBI και τη βρετανική NCA.

Καμία από τις δύο διωκτικές υπηρεσίες, όμως, δεν επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς του Κατάρ περί ανάμειξης Ρώσων χάκερ, ενώ και η Μόσχα αρνήθηκε να σχολιάσει τον ισχυρισμό. Πρόκειται για το πλέον πρόσφατο περιστατικό υποτιθέμενης επίθεσης Ρώσων χάκερ, με σοβαρό διεθνές αντίκτυπο. Εκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών τον Ιανουάριο κατέληγε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε προσωπική εντολή για διεξαγωγή «εκστρατείας επιρροής» υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ και εις βάρος της Δημοκρατικής υποψηφίου Χίλαρι Κλίντον κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών θεωρήθηκαν υπεύθυνες για την επίθεση εναντίον της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος και για τη διαρροή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της επιτροπής.

Αμερικανοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών ισχυρίζονται επίσης ότι Ρώσοι χάκερ αποπειράθηκαν να επηρεάσουν τις εκλογές σε Γαλλία και Γερμανία, με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είχε πει ότι δεν απέκλειε την ανάμειξη «πατριωτών Ρώσων χάκερ» στις αμερικανικές εκλογές, αρνούμενος ωστόσο κάθε συμμετοχή του ρωσικού κράτους σε τέτοιες ενέργειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή