Η Γαλλία θέλει να γίνει η Silicon Valley της Γηραιάς Ηπείρου

Η Γαλλία θέλει να γίνει η Silicon Valley της Γηραιάς Ηπείρου

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, στον 28ο όροφο του γυάλινου πύργου που στεγάζει την πρυτανεία του φημισμένου πανεπιστημίου «Μαρί Κιουρί» της Σορβόννης, ο πρύτανης Jean Chambaz ανέλυε το φιλόδοξο σχέδιό του να χτίσει το μεγαλύτερο εκκολαπτήριο τεχνολογικών εταιρειών της Ευρώπης. «Αν έρθετε πίσω, το 2020 θα δείτε στη μέση του πανεπιστημίου» –δείχνει με το χέρι του– «έναν πύργο που θα φιλοξενεί περισσότερες από 1.000 ομάδες, οι οποίες θα ερευνούν και θα επιχειρούν».

Η ιδέα πίσω από την επίσκεψη που οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ερευνας και Καινοτομίας (ΕΙΤ), στο Παρίσι, ήταν να παρουσιάσει μερικές από τις πιο επιτυχημένες και ταχύτατα αναπτυσσόμενες startups στον τομέα της Υγείας. Ο ευρωπαϊκός οργανισμός που συνεργάζεται στενά με το Ελληνικό Κέντρο Ερευνας και Καινοτομίας χρηματοδοτεί και βοηθά νεοφυείς εταιρείες.

«Κλειδί» η συνεργασία

«Κλειδί της επιτυχίας αυτής είναι η συνεργασία των πανεπιστημίων με τα κέντρα επιχειρηματικότητας», σχολιάζει ο διευθυντής του ΕΙΤ στη Γαλλία Jean-Marc Bourez, προσθέτοντας ότι οι φοιτητές όχι μόνο παράγουν έρευνα, αλλά έχουν τη δυνατότητα να επιχειρήσουν και να μάθουν από τη διαδικασία. «Ο βασικός παράγοντας της νέας δραστηριότητας είναι η αλλαγή στις φιλοδοξίες των αποφοίτων», σχολιάζει στην «Κ» και προσθέτει ότι το ένα πέμπτο των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προσπαθεί να ξεκινήσει τις δικές του επιχειρήσεις, «μια πρώτη αύξηση που σημειώθηκε πριν από πέντε χρόνια».

Ο Nicolas Brusson, συνιδρυτής του BlaBlaCar, συμπληρώνει ότι είδε μια αναζωπύρωση της επιχειρηματικής φιλοδοξίας στη Γαλλία. «Υπάρχει τεράστια αλλαγή στη νοοτροπία μεταξύ των ιδρυτών των επιχειρήσεων: είναι πλέον εφευρέτες, αλλά και σχεδιαστές επιχειρηματικών σχεδίων και αυτό είναι αισιόδοξο για το μέλλον της χώρας».

Ενας σημαντικός βέβαια παράγοντας είναι η ευκολία πρόσβασης σε επιχειρηματικό κεφάλαιο, καθώς τόσο πόροι από ιδιώτες επενδυτές όσο και κρατικοί/ευρωπαϊκοί πόροι εισρέουν με σχετική ευκολία. Πέρυσι, στη Γαλλία πραγματοποιήθηκαν 590 κύκλοι άντλησης κεφαλαίων, αγγίζοντας τα 2,7 δισ. ευρώ, περισσότερα δηλαδή από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Dealroom, το οποίο παρακολουθεί τις τάσεις της τεχνολογίας παγκοσμίως.

Ταλαντούχο δυναμικό

«Η Γαλλία εμφανίστηκε ταχύτερα τα τελευταία χρόνια ως κορυφαίος προορισμός για τεχνολογικές επενδύσεις εξαιτίας του ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού», λέει στην «Κ» ο Jean-Michel Dalle, διευθυντής του κέντρου καινοτομίας Agoranov, προσθέτοντας ότι οι πτυχιούχοι έχουν ιδιαίτερες δεξιότητες στα μαθηματικά και στα οικονομικά.

Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι απολύτως ιδανικά για να επιχειρήσει κανείς και αυτό το διαπιστώνουν πολλοί νεαροί που δοκιμάζουν την επιχειρηματική τους τύχη στα εκκολαπτήρια της γαλλικής πρωτεύουσας. Οι αυστηροί εργατικοί νόμοι, οι υψηλοί φόροι επί του πλούτου και των μετοχών κάνουν τη Silicon Valley να παραμένει ο μεγάλος ανταγωνιστής της ευρωπαϊκής startup σκηνής. «Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να μας βοηθήσει με φορολογική ελάφρυνση και χρηματοδότηση για την έρευνα προς το παρόν μας έχει ωθήσει, ως επί το πλείστον, να συμπληρώνουμε φόρμες αντί να κερδίζουμε πελάτες», λέει ο Lucas Bonte, δημιουργός πλατφόρμας ανάλυσης μεγάλων δεδομένων.

Ωστόσο, ο αέρας αλλαγής που έφερε η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν έδωσε μια ανάσα αισιοδοξίας στους Γάλλους startuppers. «Ο Μακρόν υποστήριξε την ψηφιακή ανάπτυξη όταν ήταν υπουργός Οικονομίας. Αυτή την εβδομάδα στο Λονδίνο κάλεσε τους Γάλλους μετανάστες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους για να “καινοτομήσουν”. Η Γαλλία ίσως άργησε να ξεκινήσει, αλλά τώρα κινείται γρήγορα», λέει στην «Κ» η Julliet Vacantur, η οποία συμβουλεύει, ως μέντορας, νέους στα πρώτα τους βήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή