ΚΟΣΜΟΣ

ΥΠΕΞ Κατάρ: «Η κρίση στον Κόλπο απειλεί ολόκληρη την περιοχή»

qatars-fore

Για την τρέχουσα διπλωματική κρίση που έχει απομονώσει τη χώρα του και απειλεί ευρύτερα τη σταθερότητα στον Κόλπο και τη Μέση Ανατολή, έκανε λόγο με δηλώσεις του ο ΥΠΕΞ του Κατάρ, Σεΐκ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ-Θάνι, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του εμμένει στην οδό της διπλωματίας για την επίλυση της κρίσης και τονίζοντας πως δεν πρόκειται να υπάρξει στρατιωτική λύση στην όλη περιφερειακή διαφωνία.

Μιλώντας ενώπιον δημοσιογράφων, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η απομόνωση που βιώνει η χώρα του είναι πρωτοφανής, χωρίς να έχει υπάρξει όμοια της ούτε από εχθρικό κράτος. Επιπλέον, στάθηκε στους κίνδυνους που μπορεί να κρύβει η τρέχουσα κρίση, η οποία, όπως ανέφερε, είναι πιθανό να απειλήσει τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.

Μολαταύτα, παρά τους κινδύνους που εγκυμονούν, ο αλ-Θάνι τόνισε πως δεν υπάρχει κανενός είδους κινητικότητα στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, οι οποίες παραμένουν στην πρότερη κατάσταση τους.  

Επιπροσθέτως, επιβεβαίωσε τη βοήθεια που είναι έτοιμες να παρέχουν στη χώρα η Τουρκία και το Ιράν, σημειώνοντας πως τα τουρκικά στρατεύματα που θα μεταβούν στη χώρα μετά τη χθεσινή έγκριση σχετικής νομοθεσίας από το τουρκικό κοινοβούλιο, θα συμβάλουν στην ευρύτερη περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Όσον αφορά τη στάση που αναμένεται να κρατήσει η χώρα του, ο αλ-Θάνι δήλωσε πως το εμιράτο δεν πρόκειται να αλλάξει την εξωτερική του πολιτική, για να συμβάλει στην επίλυση της κρίσης, υπογραμμίζοντας πως δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με τις επιταγές των χωρών που το απομόνωσαν.

«Έχουμε απομονωθεί επειδή είμαστε επιτυχημένοι και προοδευτικοί. Αποτελούμε μία πλατφόρμα για την ειρήνη και όχι για την τρομοκρατία», δήλωσε συγκεκριμένα, τονίζοντας πως το Κατάρ «δεν είναι έτοιμο να παραιτηθεί και δεν πρόκειται ποτέ να παραιτηθεί από την ανεξαρτησία της εξωτερικής του πολιτικής».