Διευκρινίσεις ζητεί η Κομισιόν από την Αγκυρα

Διευκρινίσεις ζητεί η Κομισιόν από την Αγκυρα

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Τον επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία συνέλαβαν οι τουρκικές αρχές, σε μία κλιμάκωση της επίθεσης κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία η οργάνωση προασπίζεται. Ο νομικός Τανέρ Κιλίτς συνελήφθη το βράδυ της Τρίτης στη Σμύρνη, μαζί με άλλους 22 δικηγόρους, ενώ οι Αρχές πραγματοποίησαν έρευνες στο σπίτι και στο γραφείο του. Δεν υπήρχαν ενδείξεις σχετικά με το αν η σύλληψη σχετιζόταν με τη δουλειά του στο τιμόνι της οργάνωσης που καταγράφει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε χθες από την Αγκυρα «να διευκρινίσει σύντομα» για ποιο λόγο κρατάει τον Κιλίτς και «να σεβαστεί πλήρως το τεκμήριο της αθωότητας». Παράλληλα, η Διεθνής Αμνηστία σημείωσε ότι δεν γνωρίζει σε ποια βάση οι τουρκικές αρχές συνδέουν τον Κιλίτς με το δίκτυο του ιεροκήρυκα Γκιουλέν, τον οποίο η Αγκυρα υποψιάζεται ως οργανωτή της απόπειρας πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.

Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας Σελίλ Σέτι χαρακτήρισε τις συλλήψεις απόδειξη της αυθαιρεσίας με την οποία ενεργούν οι τουρκικές διωκτικές αρχές μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. «Εφόσον απουσιάζουν αξιόπιστες ενδείξεις της ανάμειξής τους σε διεθνώς αναγνωρισμένα αδικήματα, ζητούμε από τις τουρκικές αρχές να απελευθερώσουν αμέσως τον Τανέρ Κιλίτς και τους άλλους 22 δικηγόρους», δήλωσε ο Σέτι. Εντονη ανησυχία εξέφρασε και η αμερικανική κυβέρνηση. «Εχουμε κατ’ επανάληψη ενημερώσει τις τουρκικές αρχές, η συστηματική φίμωση της ελευθερίας του λόγου και η αποστέρηση άλλων ελευθεριών διαβρώνουν τα θεμέλια μιας δημοκρατικής κοινωνίας», είπε η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Πάνω από 50.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και δεκάδες χιλιάδες έχουν αποπεμφθεί από τον κρατικό μηχανισμό ενόσω διαρκεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η οποία κηρύχθηκε στην Τουρκία από πέρυσι το καλοκαίρι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή