Σενάρια αναβολής των εκλογών στην Ιταλία

Σενάρια αναβολής των εκλογών στην Ιταλία

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Ευφορία στις χρηματαγορές προκάλεσε χθες η πιθανολογούμενη παράταση του βίου της ιταλικής κυβέρνησης, μετά την κατάρρευση της τετρακομματικής συμφωνίας για την αναθεώρηση του εκλογικού νόμου. Ο γραμματέας του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντσι, ο οποίος έως τώρα τασσόταν υπέρ της διενέργειας εκλογών τον Σεπτέμβριο, έγραψε χθες στο Facebook ότι προτιμά να ολοκληρωθεί η θητεία της Βουλής την άνοιξη του 2018. Αντιθέτως, το Κίνημα 5 Αστέρων, που προβλέπεται να αναδειχθεί σε κύριο ωφελημένο από τις εκλογές, ζήτησε άμεση προσφυγή στις κάλπες, με το επιχείρημα ότι μια πλειοψηφία που δεν είναι σε θέση να ψηφίσει εκλογικό νόμο δεν έχει τη δύναμη να κυβερνήσει. Τα οικονομικά και πολιτικά αδιέξοδα που έχουν οδηγήσει στην άνοδο του Κινήματος 5 Αστέρων αναμένεται να οξυνθούν μετά τις εκλογές, καθώς η επιθυμία του εκλογικού σώματος για άρση της λιτότητας και μείωση της ανεργίας θα συγκρουστεί ανοικτά με την πίεση των Βρυξελλών και των χρηματαγορών για σκληρότερα μέτρα μείωσης του ελλείμματος.

«Η Ιταλία δεν χρειάζεται εκλογές», ήταν ο τίτλος πρόσφατης ανάλυσης του πρακτορείου Bloomberg. «Η χώρα χρειάζεται δύσκολες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, δεν είναι σαφές πώς οι εκλογές θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην υλοποίησή τους».

Αυτή τη στιγμή, η χώρα κυβερνάται από έναν συνασπισμό του Δημοκρατικού Κόμματος και της Νέας Κεντροδεξιάς, υπό τον πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι. «Τον Απρίλιο, ο Τζεντιλόνι δυσκολεύτηκε να ψηφίσει πακέτο μέτρων λιτότητας ύψους μόλις 3,4 δισ. ευρώ (που αναλογεί στο 0,2% του ΑΕΠ), όπως ζητούσε η Κομισιόν για να διασφαλισθεί η συμμόρφωση της Ιταλίας με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. Επίσης, ο Τζεντιλόνι υποχρεώθηκε να πάρει πίσω τη μεταρρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης, με την οποία απελευθερωνόταν η ευκαιριακή απασχόληση, ώστε να αποφύγει την αναμέτρηση με τα συνδικάτα», συνεχίζει η ανάλυση. «Αυτές οι προκλήσεις είναι ελάχιστες μπροστά σε αυτά που θα αντιμετωπίσει η Ιταλία το φθινόπωρο, όταν η Κομισιόν θα ζητήσει πακέτο μέτρων τουλάχιστον τριπλάσιου ύψους από αυτά που ψηφίστηκαν την άνοιξη».

Το τοπίο, πάντως, παραμένει θολό. Μετά την αποτυχία ψήφισης του εκλογικού νόμου από τη Βουλή, χθες, κάποια κόμματα, όπως η Λέγκα του Βορά, ζήτησαν από τον πρόεδρο Ματαρέλα να υιοθετήσει τον νόμο με διάταγμα, ώστε να πάει η χώρα σε εκλογές.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή