Ριζοσπαστικοποίηση Αμπεντί στη Βρετανία

Ριζοσπαστικοποίηση Αμπεντί στη Βρετανία

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Στη Βρετανία ριζοσπαστικοποιήθηκε ο Σαλμάν Αμπεντί, ο τζιχαντιστής που σκόρπισε τον θάνατο σε συναυλία στο Μάντσεστερ, στα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με την κατάθεση του αδελφού του, Χασίμ, στις λιβυκές αρχές. Οι βρετανικές αρχές είχαν λάβει κατ’ επανάληψιν προειδοποιήσεις για τη ριζοσπαστικοποίησή του από το περιβάλλον του, ενώ το ίδιο συνέβη και με τον 27χρονο Χουρούμ Μπουτ, ο οποίος οργάνωσε την τρομοκρατική επίθεση του Σαββάτου στο Λονδίνο.

Ο Μπουτ είχε φθάσει να εμφανιστεί με σημαίες του ISIS στο κέντρο του Λονδίνου σε ντοκιμαντέρ με τίτλο «Οι τζιχαντιστές της διπλανής πόρτας», ενώ γείτονές του τον είχαν καταγγείλει για βίαιη συμπεριφορά και για απόπειρες να προσελκύσει νέους στο ριζοσπαστικό ισλάμ. Ο δεύτερος τζιχαντιστής του Λονδίνου, ο Γιουσέφ Ζαγκμπά, είχε καταγγελθεί στις Αρχές από την ίδια του τη μητέρα, ενώ, όσο βρισκόταν στην Ιταλία, τελούσε υπό συνεχή παρακολούθηση. Μόνον ο τρίτος της ομάδας του Λονδίνου, ο Μαροκινός Ρασίντ Ραντουάν, δεν βρισκόταν στο μικροσκόπιο των Αρχών.

Πέρα από τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, οι βρετανικές αρχές έχουν διενεργήσει έρευνα για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας στη Βρετανία, την οποία, όπως αποκαλύφθηκε πριν από λίγες ημέρες, σκοπεύουν να κρατήσουν απόρρητη. «Η Σαουδική Αραβία, χώρα που χρηματοδοτεί ριζοσπάστες ισλαμιστές κληρικούς, δέχθηκε νωρίτερα φέτος την επίσκεψη της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι», σχολίασε ο Guardian, ερμηνεύοντας τους λόγους για τους οποίους τα «ευαίσθητα» συμπεράσματά της δεν θα δημοσιευθούν.

Δεν τήρησαν σιγή

Εν τω μεταξύ, προχθές η ποδοσφαιρική ομάδα της Σαουδικής Αραβίας αρνήθηκε να τηρήσει ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της επίθεσης στο Λονδίνο και συνέχισε να προθερμαίνεται, ενώ ολόκληρο το στάδιο και η αντίπαλη, αυστραλιανή ομάδα, στεκόταν σε στάση προσοχής. Η ενέργεια αυτή δόθηκε ως κατευθυντήρια γραμμή από τη σαουδαραβική ποδοσφαιρική ομοσπονδία.

Μόνο ένας παίκτης εμφανίζεται να τηρεί τη σιγή, ενώ οι υπόλοιποι ανταλλάσσουν πάσες. Σχολιαστές ανέφεραν ότι η τήρηση σιγής ενός λεπτού «δεν είναι στην κουλτούρα της χώρας», πυροδοτώντας ορυμαγδό διαδικτυακών αναρτήσεων, στις οποίες σαουδαραβικές ομάδες σε διάφορα αθλήματα εμφανίζονται να τιμούν με ενός λεπτού σιγή τη μνήμη του πρώην Σαουδάραβα βασιλιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή