Η αποδυναμωμένη Μέι σχηματίζει κυβέρνηση

Η αποδυναμωμένη Μέι σχηματίζει κυβέρνηση

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Κυβέρνηση χάρη στη στήριξη του μικρού εθνικιστικού προτεσταντικού κόμματος DUP της Βόρειας Ιρλανδίας θα σχηματίσει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, το κόμμα της οποίας έχασε την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία στις εκλογές της Πέμπτης.

Σκυθρωπή, η Βρετανή πρωθυπουργός Μέι εμφανίσθηκε στην είσοδο της πρωθυπουργικής κατοικίας, για να πει ότι μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη των «φίλων» του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP).

Γεμάτη αυτοπεποίθηση και αναμένοντας σημαντική εκλογική νίκη, η κ. Μέι είχε προκηρύξει πρόωρες εκλογές, ελπίζοντας να ενισχύσει τη θέση της έναντι των Ευρωπαίων εταίρων της, ενόψει των εγκαινίων των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η απρόσμενη εκλογική ανάκαμψη των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν, όμως, στέρησε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, στην οποία υπολόγιζε η Τερέζα Μέι.

Την παραίτηση της κ. Μέι ζήτησε χθες ο ηγέτης των Εργατικών, εκφράζοντας την πρόθεσή του να ηγηθεί κυβέρνησης μειοψηφίας των Εργατικών.

Οι έντονες εσωκομματικές επιθέσεις, τις οποίες αντιμετώπιζε ήδη από χθες η κ. Μέι, έπεισαν την πρωθυπουργό να επιδιώξει την παραμονή της στην εξουσία.

Το αποτέλεσμα – έκπληξη προσφέρει έτσι ρυθμιστικό ρόλο στο DUP, οι 10 έδρες του οποίου είναι ικανές να επιτρέψουν στους Συντηρητικούς να κυβερνήσουν. «Τα δυο μας κόμματα έχουν απολαύσει ισχυρή σχέση για πολλά χρόνια, κάτι που με κάνει σίγουρη ότι θα μπορέσουμε να συνεργασθούμε με στόχο το συμφέρον όλης της Βρετανίας», είπε η κ. Μέι.

Η συνεργασία του DUP με τους Συντηρητικούς δεν θα επισημοποιηθεί σε κυβερνητικό συνασπισμό, με το μικρό κόμμα να φέρεται έτοιμο να στηρίξει την κυβέρνηση Μέι σε κρίσιμα νομοσχέδια. Το DUP, όμως, αναμένεται να θέσει τους δικούς του όρους στη συμφωνία αυτή, που θα περιλαμβάνουν τη διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, μετά το Brexit, καθώς και την προώθηση κοινωνικά συντηρητικών πολιτικών, όπως η περιστολή της άμβλωσης και η απαγόρευση του γάμου των ομοφυλοφίλων.

Εχοντας επανεκλεγεί στην περιφέρειά του, στο βόρειο Λονδίνο, ο Τζέρεμι Κόρμπιν είπε ότι η προσπάθεια της Μέι για ακόμη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία απέτυχε. «Η εκστρατεία της οδήγησε σε απώλεια εδρών των Συντηρητικών, σε απώλεια υποστήριξης και σε απώλεια εμπιστοσύνης. Προσωπικά, θα πίστευα ότι όλα αυτά αρκούν για να παραιτηθεί και να δώσει τη θέση της σε μια πραγματικά αντιπροσωπευτική κυβέρνηση», είπε ο κ. Κόρμπιν.

«Τραγική εκστρατεία»

Τις εσωκομματικές επιθέσεις με στόχο την κ. Μέι εγκαινίασε χθες η βουλευτής Αννα Σούμπρι, η οποία είπε: «Η προεκλογική εκστρατεία μας υπήρξε τραγική. Η πρωθυπουργός οφείλει να αναθεωρήσει τη θέση της».

Την ανησυχία τους εξέφραζαν χθες ανώτατα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Χρειαζόμαστε μία κυβέρνηση στο Λονδίνο ικανή να αναλάβει δράση. Ενας αδύναμος διαπραγματευτικός εταίρος δημιουργεί κίνδυνο ναυαγίου των συζητήσεων για το Brexit», ανέφερε χθες ο επίτροπος Προϋπολογισμού της Ε.Ε., Γκίντερ Ετινγκερ.

Την ίδια ώρα, σε μήνυμά του στο Twitter, ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και επικεφαλής της διαπραγμάτευσης με τη Βρετανία για λογαριασμό του Ευρωκοινοβουλίου, Γκι Φερχόφσταντ, έγραφε: «Ενα ακόμη αυτογκόλ, μετά τον Κάμερον, τώρα η Μέι. Οι ήδη περίπλοκες διαπραγματεύσεις θα γίνουν ακόμη πιο δυσχερείς».

Οι προσπάθειες της κ. Μέι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου να εμφανίσει τον αντίπαλό της, Τζέρεμι Κόρμπιν, ως ανίσχυρο οπαδό τρομοκρατικών οργανώσεων απέτυχε οικτρά, όπως και η απόπειρά της να παρουσιάσει την κυβέρνησή της ως «ισχυρή και σταθερή».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή