Μεγάλες πιθανότητες αυτοδυναμίας Μακρόν

Μεγάλες πιθανότητες αυτοδυναμίας Μακρόν

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Την απόλυτη πλειοψηφία θα εξασφαλίσει, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το κόμμα «Η Δημοκρατία σε κίνηση» του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, με περισσότερους από 360 βουλευτές και ποσοστό 30% των ψήφων. Οι Ρεπουμπλικανοί θα εξασφαλίσουν 20% των ψήφων και τουλάχιστον 110 βουλευτές, επί συνόλου 577, για να αναδειχθούν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με ποσοστό 18% των ψήφων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της BVA-Salesforce, το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν θα είναι ικανό να συστήσει κοινοβουλευτική ομάδα, όπως και το αριστερό Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν με 12,5%. Αντιμέτωπο με σοβαρό κίνδυνο να μην μπορεί να συστήσει κοινοβουλευτική ομάδα εμφανίζεται το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που εξασφαλίζει ποσοστό 8% της πρόθεσης ψήφου στον αυριανό πρώτο γύρο των εκλογών.

Οι ερωτηθέντες ανέφεραν ότι τα σημαντικότερα ζητήματα, τα οποία αναμένεται να επηρεάσουν την ψήφο τους είναι η ανεργία, η κοινωνική ασφάλιση, η ασφάλεια, η φορολογία και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Απόρριψη άρθρου

Στο μεταξύ, συγκεκριμένο άρθρο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που χρησιμοποιήθηκε συχνά για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων κατά της μεταρρύθμισης της εργατικής νομοθεσίας, απέρριψε χθες το συνταγματικό συμβούλιο της Γαλλίας.

Το ανώτατο δικαστικό όργανο ζήτησε από την κυβέρνηση να διασφαλίσει την ισορροπία μεταξύ ατομικών ελευθεριών και δημόσιας τάξης. Οι δικαστές θεώρησαν ότι οι αρμοδιότητες που αποδόθηκαν στους περιφερειάρχες για την απαγόρευση παρουσίας συγκεκριμένων ατόμων σε συγκεκριμένα σημεία είναι υπερβολικά εκτεταμένες. Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, όμως, σκοπεύει να ζητήσει τη χρονική επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η οποία εκπνέει στις 15 Ιουλίου, έως τις αρχές Νοεμβρίου.

Σε έκθεσή της, που δημοσιοποιήθηκε στις 31 Μαΐου, η οργάνωση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία είχε καταγγείλει τη χρήση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης ως μεθόδου περιστολής του δικαιώματος των πολιτών να διαδηλώνουν. «Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επέτρεψε την επιβολή μιας λογικής προληπτικής εξουδετέρωσης πιθανών κινδύνων», ανέφερε η οργάνωση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή