ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Συμφωνία Συντηρητικών – DUP για στήριξη κυβέρνησης Μέι

bretania-londino-ekloges-bouli

Τη συμφωνία μεταξύ του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας και των Συντηρητικών για υποστήριξη μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, της οποίας πρόκειται να ηγηθεί η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, γνωστοποίησε αργά το βράδυ του Σαββάτου το πρωθυπουργικό γραφείο.

Το DUP συμφώνησε να παράσχει στήριξη στη βάση της «εμπιστοσύνης και της προσφοράς», που περιλαμβάνει την υποστήριξη της κυβέρνησης μειοψηφίας των Συντηρητικών σε σημαντικές ψηφοφορίες στο Κοινοβούλιο, αλλά όχι τον σχηματισμό επίσημου εταιρικού συνασπισμού, ανακοινώθηκε από τη Ντάουνινγκ Στριτ, σύμφωνα με το BBC.

Οι λεπτομέρειες της συνεργασίας ανάμεσα στα δύο κόμματα αναμένεται να συζητηθούν εκτενώς την ερχόμενη Δευτέρα, ωστόσο, όπως μετέδωσε νωρίτερα το πρακτορείο Reuters, το κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας ζητά συγκεκριμένα ανταλλάγματα από τους Συντηρητικούς.

Υπενθυμίζεται ότι στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Πέμπτης, το κυβερνών κόμμα έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και βρισκόταν σε αναζήτηση συμμάχων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, με το DUP να προσφέρει ουσιαστικά τις 10 έδρες που κέρδισε.