Σαρωτική νίκη Μακρόν στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές με 32,32%

Σαρωτική νίκη Μακρόν στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές με 32,32%

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κόμμα του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και οι σύμμαχοί του έχουν κερδίσει το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών.

Το προεδρικό κόμμα REM ήρθε πρώτο με 32,32% στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών και ακολουθούν η δεξιά με 21,56% και το Εθνικό Μέτωπο με 13,20%, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα.

Η Ανυπότακτη Γαλλία και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα συγκέντρωσαν 13,74% των ψήφων και η αριστερά του Σοσιαλιστικού Κόμματος PS-PRG-DVG 9,51%,

Πέντε από τους έξι υπουργούς του Εμανουέλ Μακρόν που ήταν υποψήφιοι/ες στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθη χθες πέρασαν στον δεύτερο γύρο με ισχυρές πιθανότητες νίκης, με εξαίρεση την Ανίκ Ζιραρντέν. Ανάμεσα σε αυτούς ο υπ. Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ, και ο Ρισάρ Φεράν, υπουργός Εδαφικής Συνοχής των Περιφερειών.

Ο μεγάλος νικητής, ωστόσο, αυτής της ψηφοφορίας παραμένει η αποχή. Το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη μητροπολιτική Γαλλία έφτασε το 40,75% στις 17:00 τοπική ώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, σημειώνοντας σημαντική υποχώρηση, σχεδόν οκτώ ποσοστιαίων μονάδων, σε σχέση με τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών του 2012 την ίδια ώρα (48,31%).

Οι χαμένοι

Το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) υπέστη χθες Κυριακή μια ιστορική ήττα στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών και αναμένεται να καταλάβει λιγότερες από 40 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με τις προβολές, μια επίδοση που σηματοδοτεί το «τέλος ενός κύκλου», σύμφωνα με τα στελέχη του.

«Ήττα περισσότερο από ιστορική», «σκληρό αποτέλεσμα», «η σελίδα γυρίζει»… οι σοσιαλιστές εξέφρασαν ομόφωνα τη λύπη τους για το αποτέλεσμα αυτό ενώ πολλά στελέχη, με πρώτο τον πρώην υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές Μπενουά Αμόν, αποκλείσθηκαν ήδη από τον πρώτο γύρο.

Το ακροδεξιό γαλλικό Εθνικό Μέτωπο δεν αναμένεται να λάβει σύμφωνα με τις προβολές των αποτελεσμάτων, περισσότερες από πέντε έδρες στην Εθνοσυνέλευση, καθώς απέτυχε και πάλι να κεφαλαιοποιήσει την εκτεταμένη απογοήτευση των ψηφοφόρων από τα παραδοσιακά κόμματα.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος:  η χαμηλή συμμετοχή δείχνει κρίση εμπιστοσύνης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Καστανέρ υπογράμμισε απόψε πως «τίποτα δεν έχει κριθεί» και πως πρέπει «να παραμείνουμε σε κινητοποίηση», διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως οι υπουργοί που είναι υποψήφιοι, περιλαμβανομένου και του ιδίου, είναι «ήρεμοι» σχετικά με τις πιθανότητες πρόκρισής τους στον δεύτερο γύρο.

«Τίποτα δεν έχει κριθεί, οι εκλογές διεξάγονται σε δύο γύρους. Πρέπει να παραμείνουμε σε κινητοποίηση», δήλωσε ο Καστανέρ στο TF1, σημειώνοντας την «κρίση εμπιστοσύνης που δείχνει αυτή η χαμηλή συμμετοχή».

Όσον αφορά τα έξι μέλη της κυβέρνησης που είναι υποψήφιοι στις εκλογές είπε: «Πιστεύω πως οι άλλοι υπουργοί και εγώ είμαστε ήρεμοι σε αυτές τις εκλογές. Σε ό,τι με αφορά, είμαι περίπου στο 45% στον πρώτο γύρο» στο διαμέρισμα Αλπ ντε Οτ-Προβάνς.

Ο Μπερνάρ Ακογιέ, ο γενικός γραμματέας του κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι (LR), δήλωσε ότι ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών ήταν «απογοητευτικός για την πολιτική μας οικογένεια».

Η Βαλερί Πεκρές, η πρόεδρος του LR στην περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς, κάλεσε τους πολίτες «σε κινητοποίηση στον δεύτερο γύρο επειδή έχουμε τον κίνδυνο ενός πολύ ηγεμονικού κόμματος, του ενός και μόνου κόμματος, της ενιαίας σκέψης, του μοναδικού προγράμματος», δήλωσε στην TF1.

Aριθμός υποψηφίων ρεκόρ

Στους 7.877 ανέρχεται ο αριθμός των υποψηφίων, πρωτόγνωρα υψηλός, που κάνει ορισμένους σχολιαστές να μιλούν για «μια τρελή επιθυμία που έπιασε του Γάλλους να εμπλακούν στην πολιτική ζωή!».

Ο αριθμός αυτός των υποψηφίων αποτελεί ρεκόρ από το 2002 και ισοδυναμεί με 1.300 υποψηφίους επιπλέον από το 2012. Το ρεκόρ αυτό ερμηνεύεται σαν απόρροια του «φαινομένου Μακρόν» και της θέλησης ανανέωσης της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης με τη συμμετοχή ατόμων από την κοινωνία των πολιτών.

Η συνέπεια είναι ότι πολλοί εκλογείς δεν ήξεραν ποιόν να πρωτοδιαλέξουν, με δεδομένο ότι ο μέσος όρος των υποψηφίων σε κάθε εκλογική περιφέρεια, είναι γύρω στους 14 υποψηφίους. Το ρεκόρ έχει η 18η εκλογική περιφέρεια Παρισίων γύρω από τη Μονμάρτρη, με 26 υποψηφίους.

Σε ό,τι αφορά στην ισότητα ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες στους υποψηφίους, υπάρχει μια σχετική πρόοδος, αφού το 42% είναι γυναίκες υποψήφιες ήτοι 3.341. Η νεότερη μάλιστα είναι μόλις 18 ετών και η γηραιότερη 89 ετών.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ) 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή