Hττα στις δημοτικές εκλογές για το Κίνημα Πέντε Αστέρων

Hττα στις δημοτικές εκλογές για το Κίνημα Πέντε Αστέρων

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Οι υποψήφιοι του Κινήματος 5 Αστέρων έμειναν εκτός δεύτερου γύρου σε κάθε έναν από τους 25 ιταλικούς δήμους που ψήφισαν την Κυριακή, αποτέλεσμα που προκάλεσε ευφορία στις κατεστημένες πολιτικές δυνάμεις. Ωστόσο, αναλυτές προειδοποιούσαν ότι είναι σφάλμα να εξαχθούν από το αποτέλεσμα αυτό συμπεράσματα για την κεντρική πολιτική σκηνή.

Η ήττα των τοπικών υποψηφίων των 5 Αστέρων είχε προαναγγελθεί από τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες παράλληλα όμως εμφανίζουν το κίνημα του Μπέπε Γκρίλο στην κορυφή των προτιμήσεων για τις βουλευτικές εκλογές. «Οι δημοτικές εκλογές έχουν σχέση με τους τοπικούς υποψηφίους, οι εθνικές εκλογές έχουν σχέση με την ελπίδα και τον φόβο. Ο φόβος του αγνώστου θα πλήξει τις προοπτικές των 5 Αστέρων, ενώ η ελπίδα για αλλαγή πολιτικής θα τις ενισχύσει. Είναι αδύνατο να πούμε ποιο συναίσθημα θα υπερισχύσει όταν έρθει η ώρα», είπε ο κοινωνιολόγος Λούκα Ρικόλφι.

Τρία προβλήματα

Ο αναλυτής Στέφανο Φέλτρι, υποδιευθυντής της εφημερίδας Il fatto quotidiano, χαρακτήρισε «υπερβολικά» τα σχόλια περί πολιτικού θανάτου των 5 Αστέρων, σημειώνοντας ωστόσο ότι το κίνημα ταλανίζεται από τουλάχιστον τρία σοβαρά προβλήματα: Πρώτον, δυσκολεύεται στην επιλογή ικανού πολιτικού προσωπικού, δεύτερον πρέπει να διαλέξει υποψήφιο πρωθυπουργό την ώρα που ο πιθανότερος υποψήφιος, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Λουίτζι ντι Μάιο «όσο εκτίθεται, τόσο λιγότερο αξιόπιστος φαίνεται, με σχόλια για την οικονομική πολιτική που προξενούν θυμηδία» και τρίτον, το κίνημα πρέπει να βρει τρόπο να διαχειριστεί τις εσωτερικές συγκρούσεις.

«Τα μεγάλα κόμματα –όπως είναι πλέον το Κίνημα 5 Αστέρων– έχουν αναπόφευκτα πλειοψηφίες και μειοψηφίες στο εσωτερικό τους, δεν μπορούν να παριστάνουν ότι υπάρχει ομοφωνία και να αντιμετωπίζουν τη διαφωνία μόνο με διαγραφές», σημείωσε ο Φέλτρι. «Το κίνημα του Γκρίλο δεν είναι τελειωμένο έπειτα από αυτές τις εκλογές. Μπορεί ακόμη να βρεθεί στο τιμόνι της χώρας το 2018. Ακόμη και οι σφοδρότεροι επικριτές του πρέπει να εύχονται ότι θα είναι σε θέση να κάνει τη μικρότερη δυνατή ζημιά», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή