Μάχη της Μέι για πολιτική επιβίωση

Μάχη της Μέι για πολιτική επιβίωση

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θα σας υπηρετώ όσο εξακολουθείτε να με θέλετε. Εγώ σας έφερα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, εγώ θα σας βγάλω από αυτή». Με αυτά τα λόγια, σύμφωνα με βουλευτή των Συντηρητικών, η Τερέζα Μέι προσπάθησε χθες να κατευνάσει την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός της, ύστερα από μια τραγική προεκλογική εκστρατεία, που στοίχισε στους Τόρις την αυτοδυναμία τους.

Με την κ. Μέι να δίνει μάχη για την πολιτική της επιβίωση, η Βρετανία έχει βυθιστεί στην αβεβαιότητα. Οπως δήλωσε ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός, Ντέιβιντ Ντέιβις, τόσο η έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit όσο και η συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης –οι οποίες, κατά το παραδοσιακό τελετουργικό, εκφωνούνται από τη βασίλισσα– ενδέχεται να καθυστερήσουν.

Το πιο άμεσο πρόβλημα της κ. Μέι είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας. Σήμερα, η πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με την Αρλίν Φόστερ, επικεφαλής του προτεσταντικού κόμματος DUP της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο, με τις 10 έδρες του, είναι το μόνο που θα μπορούσε να της εξασφαλίσει οριακή πλειοψηφία. Η στήριξη των Τόρις από το DUP θεωρείται βέβαιη, αλλά το κόστος της συμμαχίας δεν θα είναι ασήμαντο για την κ. Μέι. Οι υπερσυντηρητικές θέσεις του DUP σε σημαντικά κοινωνικά θέματα (αμβλώσεις, παιδεία, θρησκεία κ.ά.) ερεθίζουν τα πιο φιλελεύθερα στοιχεία των Τόρις, ενώ η συμμετοχή του στο κυβερνητικό μπλοκ απειλεί να υπονομεύσει τις ειρηνευτικές συνθήκες για το ιρλανδικό πρόβλημα.

Παράλληλα, εντείνεται η πίεση μερίδας Συντηρητικών βουλευτών για ακύρωση της γραμμής του «σκληρού Brexit» και για παραμονή της Βρετανίας στην Κοινή Αγορά. Υπέρ αυτής της λύσης τάχθηκε η επικεφαλής των Τόρις στη Σκωτία, Ρουθ Ντάβινσον, που διαθέτει αυξημένο διαπραγματευτικό βάρος, έχοντας κερδίσει 12 πολύτιμες επιπλέον έδρες για το κόμμα.

Επί του παρόντος, η κ. Μέι επιβιώνει γιατί οι «βαρώνοι» του κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του πιθανότερου διαδόχου της, Μπόρις Τζόνσον, εξακολουθούν να τη στηρίζουν. Πολλοί, όμως, συμμερίζονται την εκτίμηση του πρώην υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Οζμπορν, ο οποίος χαρακτήρισε την κ. Μέι «νεκρή γυναίκα που περπατάει, με μόνο ανοιχτό ερώτημα για πόσο ακόμη θα παραμείνει στη σειρά των μελλοθανάτων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή