Καταθέτουν αγωγή κατά του Τραμπ

Καταθέτουν αγωγή κατά του Τραμπ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Αγωγή επρόκειτο να καταθέσουν χθες οι νομικές υπηρεσίες των πολιτειών του Μέριλαντ και της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας Ουάσιγκτον, υποστηρίζοντας ότι η καταβολή αμοιβών από ξένους πελάτες στις επιχειρήσεις του προέδρου Τραμπ παραβιάζει το Σύνταγμα.

Σε αγωγή που κατέθεσε τον Ιανουάριο η μη κερδοσκοπική οργάνωση Citizens for Responsibility and Ethics, ο πρόεδρος Τραμπ κατηγορείται για αποδοχή δώρων από ξένες κυβερνήσεις, χωρίς να έχει εξασφαλίσει την άδεια του Κογκρέσου. Ο Τραμπ μεταβίβασε τις πρώτες ημέρες της προεδρίας του τη διοίκηση –αλλά όχι την ιδιοκτησία– των επιχειρήσεών του στους δύο γιους του.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, όμως, απέρριψε την περασμένη εβδομάδα την αγωγή της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, λέγοντας ότι τα έσοδα των ξενοδοχείων του Τραμπ δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των παράτυπων αμοιβών, όπως αυτές ορίζονται από το Σύνταγμα. Το υπουργείο ανέφερε επίσης ότι οι πληρωμές πελατών στα ξενοδοχεία του Τραμπ δεν παραβιάζουν το Σύνταγμα, καθώς δεν αφορούν προσωπικές επενδύσεις του προέδρου.

Τον Μάρτιο, ο γενικός εισαγγελέας της Ουάσιγκτον, Καρλ Ρασίν, είχε προαναγγείλει την υποβολή αγωγών κατά του Τραμπ, καθώς «η Ουάσιγκτον υπέστη σημαντική οικονομική ζημία από τα ξενοδοχεία Τραμπ», αφού η κατασκευή του συγκεκριμένου παραρτήματος της αλυσίδας, στην Ουάσιγκτον, επωφελήθηκε από κρατικές επιχορηγήσεις.

Την ίδια ώρα, ενώπιον των πρώην συναδέλφων του στη Γερουσία θα βρεθεί σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Τζεφ Σέσιονς, προκειμένου να καταθέσει για τον ρόλο του στην υπόθεση της προεκλογικής εκστρατείας Τραμπ και των φερόμενων σχέσεών της με τη Ρωσία.

Ο Σέσιονς πρόκειται να εμφανισθεί σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Αντικατασκοπείας της Γερουσίας, ενώ μέχρι χθες το βράδυ άγνωστο παρέμενε εάν η κατάθεση του υπουργού θα γινόταν κεκλεισμένων των θυρών ή με την παρουσία δημοσιογράφων.

Αναζητεί στήριξη

Στο μεταξύ, στην εκλογική του βάση στρέφεται πλέον ο πρόεδρος Τραμπ, αναζητώντας υποστήριξη εν μέσω της έρευνας για τις σχέσεις της προεκλογικής του εκστρατείας με τη Ρωσία.

Η κατάθεση-καταπέλτης του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμι, ώθησε τον Τραμπ να περάσει στην επίθεση αυτό το Σαββατοκύριακο, χαρακτηρίζοντας τον Κόμι «ψεύτη» και υπεύθυνο διαρροών. Ο Τραμπ ανέφερε ότι ο ίδιος είναι θύμα διασποράς ψευδών ειδήσεων. «Οπως γνωρίζετε, βρισκόμαστε σε κατάσταση πολιορκίας. Το αντιλαμβάνεστε; Θα βγούμε, όμως, ισχυρότεροι και καλύτεροι από αυτή την ιστορία. Περιμένετε και θα δείτε», είπε ο Τραμπ την Παρασκευή.

Παρότι τα ποσοστά δημοτικότητας του Τραμπ βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, με ποσοστό αποδοχής κάτω του 30%, οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος διατηρεί σταθερή τη δημοτικότητά του μεταξύ των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων τους τελευταίους δύο μήνες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή