ΚΟΣΜΟΣ

Δύο νεκροί από δηλητηρίαση σε καταυλισμό στη Μοσούλη – Εκατοντάδες χρήζουν επείγουσας ιατρικής φροντίδας

mosul34

Δύο άνθρωποι πέθαναν και εκατοντάδες άλλοι χρειάστηκε να διακομιστούν σε νοσοκομεία έπειτα από μαζική τροφική δηλητηρίαση σε καταυλισμό εκτοπισμένων ανατολικά της Μοσούλης, ανακοίνωσαν σήμερα ιρανικοί αξιωματούχοι.

«Καταμετρήσαμε 752 κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης και δύο θανάτους –μιας γυναίκας και ενός παιδιού- μετά το γεύμα κατά τη διακοπή της νηστείας του Ραμαζανιού» χθες Δευτέρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σέιφ αλ-Μπαντρ.

Αξιωματούχοι του τομέα υγείας της επαρχίας Νινευή επιβεβαίωσαν τους αριθμούς αυτούς.

Εκατοντάδες άνθρωποι που δηλητηριάστηκαν έχουν ανάγκη επείγουσας ιατρικής φροντίδας, δήλωσε ο εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας πως έχει ξεκινήσει έρευνα προκειμένου να προσδιοριστεί ο ακριβής λόγος της δηλητηρίασης στον καταυλισμό Χάσαν Σαμ, περίπου 30 χλμ. ανατολικά της Μοσούλης.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ είναι το σκηνικό από τον Οκτώβριο μιας άγριας μάχης στην οποία αντιπαρατίθενται κυβερνητικές δυνάμεις με τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, που κατέλαβε την μητρόπολη το 2014.

Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους αφότου ξεκίνησε η επιχείρηση κατά του ΙΚ, βρίσκοντας καταφύγιο σε πολλούς καταυλισμούς γύρω από τη Μοσούλη.

Σε ανακοίνωσή της η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ((HCR), ανέφερε πως τουλάχιστον ένα παιδί πέθανε και 200 άνθρωποι νοσηλεύονται λόγω της δηλητηρίασης.

«Αναμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας της αστυνομίας προκειμένου να κατανοήσουμε με σαφήνεια την αλυσίδα των γεγονότων και να αντλήσουμε μαθήματα από αυτό το τραγικό συμβάν ώστε να μην επαναληφθεί», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της HCR.

Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS