Νομικά κινείται η Ε.Ε. κατά Ουγγαρίας, Τσεχίας, Πολωνίας για τις μετεγκαταστάσεις προσφύγων

Νομικά κινείται η Ε.Ε. κατά Ουγγαρίας, Τσεχίας, Πολωνίας για τις μετεγκαταστάσεις προσφύγων

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τρίτη ότι κινεί νομικές διαδικασίες κατά της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Δημοκρατίας της Τσεχίας, καθώς αρνούνται κατηγορηματικά να υποδεχθούν αιτούντες άσυλο από την Ιταλία και την Ελλάδα.

Η εξέλιξη σηματοδοτεί σοβαρή κλιμάκωση των αντιγνωμιών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μεταναστευτική κρίση καθώς το σχέδιο που είχε προταθεί το 2015 για τη μετεγκατάσταση προσφύγων παραμένει ανεφάρμοστο.

«Είναι θλιβερό ότι παρά (…) τις επανειλημμένες εκκλήσεις, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Ουγγαρία και Πολωνία, κατά παράβαση των νομικών τους υποχρεώσεων (…) και των δεσμεύσεών τους προς την Ελλάδα, την Ιταλία και άλλα κράτη μέλη, δεν έχουν ακόμη αναλάβει την απαραίτητη δράση», υπογράμμισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

Λαμβάνοντας υπόψη της «το υπόβαθρο αυτό» η Κομισιόν «αποφάσισε να κινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον αυτών των κρατών μελών».

O Ευρωπαίος Επίτροπος για τη μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι οι τρεις χώρες έχουν ακόμη χρόνο να αλλάξουν γνώμη μέχρι την Τετάρτη. «Ας ελπίσουμε ότι όχι μόνο η λογική, αλλά και το ευρωπαϊκό πνεύμα θα κυριαρχήσουν», είπε ο ίδιος.

«Η Κομισιόν επιμένει τυφλά»

Αντιδρώντας στην είδηση ότι η Κομισιόν θα κινηθεί νομικά κατά των τριών κρατών, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Μπόχουσλαβ Σομπότκα απάντησε με απορριπτικό ύφος. «Η Κομισιόν τυφλά επιμένει να προωθεί τις δυσλειτουργικές ποσοστώσεις που μείωσαν την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ικανότητα της Ε.Ε. και απώθησε τις λειτουργικές και εννοιολογικές λύσεις για την μεταναστευτική κρίση», υπογράμμισε ο Σομπότκα. Η Τσεχία θα υποδεχόταν 2.600 πρόσφυγες, σύμφωνα με το σύστημα ποσοστώσεων, αλλά έχει εγκρίνει μόλις 12 αιτήσεις, οι οποίες προέρχονται όλες από την Ελλάδα.

Από την πολωνική πλευρά, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Μπεάτα Σίντλο ανέφερε ότι η Βαρσοβία σέβεται την απόφαση της Κομισιόν, αλλά διαφωνεί με αυτήν. Ο Ράφαλ Μπότσενεκ σχολίασε ότι η πολωνική ηγεσία δεν συμφωνεί με την νομική διαδικασία κατά της Πολωνίας και ότι από την αρχή είχε υπογραμμίσει ότι η εξαναγκαστική μετεγκατάσταση προσφύγων δεν αποτελεί κατάλληλη λύση για την μεταναστευτική κρίση. Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Κόνραντ Σιμάνσκι, δε, υποστήριξε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τη θέση της ενώπιον της δικαιοσύνης, προειδοποιώντας ότι η κίνηση της Κομισιόν θα ενισχύσει τη διάσπαση στο εσωτερικό της Ε.Ε.

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο σχολίασε ότι η εν λόγω διαδικασία αποτελεί «εκβιασμό και αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά», επαναλαμβάνοντας ότι οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να αφαιρέσουν από τα κράτη το δικαίωμα να αποφασίζουν για το ποιος θα εισέρχεται στο έδαφός τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή