ΚΟΣΜΟΣ

Νόμος με έμμεσο στόχο τον Σόρος στην Ουγγαρία

Νόμος με έμμεσο στόχο τον Σόρος στην Ουγγαρία

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Το ουγγρικό Κοινοβούλιο ψήφισε χθες νόμο για τον έλεγχο των ξένων μη κυβερνητικών οργανώσεων, κίνηση που θεωρείται ότι στρέφεται κυρίως εναντίον των οργανώσεων που χρηματοδοτεί ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος ουγγρικής καταγωγής Τζορτζ Σόρος.

«Εχει ζωτική σημασία για το δημόσιο συμφέρον να βλέπουν ξεκάθαρα η κοινωνία και οι πολίτες ποια συμφέροντα εκπροσωπούν αυτές οι οργανώσεις», ανέφερε η αιτιολογική έκθεση του νόμου. «Ξένες ομάδες συμφερόντων προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τις οργανώσεις πολιτών».

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Ορμπαν καταφέρεται συχνά εναντίον του Σόρος, τον οποίο χαρακτηρίζει επικεφαλής οργάνωσης «τύπου μαφίας» με έμμισθους ακτιβιστές που απειλούν την εθνική κυριαρχία. Εξάλλου, η «ανοικτή κοινωνία» που προωθεί ο Σόρος έρχεται σε αντίθεση με την εθνικιστική αναδίπλωση που πρεσβεύει ο Ορμπαν. Ο νόμος υποχρεώνει τις ξένες μη κυβερνητικές οργανώσεις να εγγράφονται σε ειδικό μητρώο, ορίζει αυστηρές προϋποθέσεις λειτουργίας και προβλέπει ποινή αφαίρεσης της άδειας λειτουργίας σε περίπτωση μη εκπλήρωσης των προϋποθέσεων αυτών. Μετά τις επικρίσεις από το Συμβούλιο της Ευρώπης, κάποιες από τις διατάξεις του νόμου αμβλύνθηκαν, αλλά η υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. εξακολουθούν να επικρίνουν σφοδρά την ουγγρική κυβέρνηση. «Οι απόπειρες κάποιων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να φιμώσουν τις μη κυβερνητικές οργανώσεις είναι επονείδιστες και αντίθετες προς τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης», έγραψε ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ. Παράλληλα, οι θιγόμενες οργανώσεις ανακοίνωσαν ότι δεν σκοπεύουν να συμμορφωθούν και ότι θα προσφύγουν στα διεθνή δικαστήρια.

«Ο νόμος αποτελεί στοχευμένη απόπειρα φίμωσης της Ουγγρικής Ενωσης Πολιτικών Ελευθεριών (TASZ) και όλων των άλλων οργανώσεων που έχουν το κουράγιο να βοηθούν τους καταπιεσμένους», ανακοίνωσε η TASZ, που αντλεί μεγάλο μέρος της χρηματοδότησής της από το Open Society Foundation του Τζορτζ Σόρος.

Πριν από μερικούς μήνες, η ουγγρική κυβέρνηση έκλεισε το Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης, το οποίο επίσης χρηματοδοτείται από τον Σόρος, πυροδοτώντας μεγάλο κύμα διαδηλώσεων. Μετά τον νόμο περί ανώτατης εκπαίδευσης, έχει ξεκινήσει στο Ευρωκοινοβούλιο διαδικασία κυρώσεων εις βάρος της Ουγγαρίας, η οποία όμως δεν έχει προοπτικές υλοποίησης, γιατί είναι βέβαιο ότι θα προσκρούσει στο βέτο της Πολωνίας.