ΚΟΣΜΟΣ

Φέρχοφσταντ: Ευπρόσδεκτη να παραμείνει στην ΕΕ η Βρετανία, αλλά με υποδεέστερους όρους

gki-ferxofstant-thumb-large

Η Βρετανία είναι ευπρόσδεκτη να αλλάξει γνώμη και να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν θα πρέπει να αναμένει ότι θα λαμβάνει επιστροφή από τις συνεισφορές της στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ή περίπλοκες εξαιρέσεις από τους κανόνες της ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο συντονιστής του ευρωκοινοβουλίου για το Brexit.

«Χθες, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο νέος Γάλλος πρόεδρος, μίλησε για μια ανοικτή πόρτα. Ότι εάν η Βρετανία αλλάξει γνώμη, θα βρει μια ανοικτή πόρτα», δήλωσε ο Γκι Φέρχοφσταντ στο ευρωκοινοβούλιο.

«Συμφωνώ. Αλλά όπως στην Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, δεν είναι όλες οι πόρτες ίδιες. Θα είναι μια ολοκαίνουργια πόρτα, με μια νέα Ευρώπη, μια Ευρώπη χωρίς επιστροφή χρημάτων, χωρίς περιπλοκότητα, με πραγματικές εξουσίες και με ενότητα».

Ο φιλελεύθερος πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου ήταν ανέκαθεν υπέρμαχος μιας στενότερης ενοποίησης των εθνικών κυβερνήσεων, με εκχώρηση περισσότερων εξουσιών στις Βρυξέλλες. Όπως πολλοί στην Ευρώπη, είχε επικρίνει το δικαίωμα της Βρετανίας, το οποίο είχε διαπραγματευθεί η πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ τη δεκαετία του 1980, να λαμβάνει πίσω περίπου το ήμισυ των συνεισφορών της στο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Για τη Βρετανία ισχύουν πολλές εξαιρέσεις από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Και η Δανία ανοικτή στο ενδεχόμενο παραμονής της Βρετανίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Άντερς Σάμιουελσεν δήλωσε σήμερα ανοιχτός στην ιδέα παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου ως πλήρους μέλους στην ΕΕ αν αποφασίσει να αλλάξει γνώμη για την έξοδό του από το μπλοκ.

«Αν το Ηνωμένο Βασίλειο γυρίσει αύριο και πει ότι θέλει να συμμετέχει σε όλα, η Δανία είναι πολύ ανοιχτή σε αυτό», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Σάμιουελσεν.

Ανάλογη θέση έχει εκφράσει και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.