Βρετανία: Συνάντηση Μέι με τους επικεφαλής πέντε βορειοϊρλανδικών κομμάτων

Βρετανία: Συνάντηση Μέι με τους επικεφαλής πέντε βορειοϊρλανδικών κομμάτων

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα συναντηθεί την Πέμπτη στο Λονδίνο με τους ηγέτες των κύριων πέντε κομμάτων της Βόρειας Ιρλανδίας, μεταξύ των οποίων και την επικεφαλής του βορειοϊρλανδικού τμήματος του ιρλανδικού εθνικιστικού κόμματος Σιν Φέιν, ανέφερε σε ανακοίνωση του το βρετανικό πρωθυπουργικό γραφείο.

Η συνάντηση γίνεται μετά τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι Ιρλανδοί εθνικιστές σχετικά με τη συμφωνία στην οποία πρόκειται να καταλήξουν το Συντηρητικό Κόμμα της Μέι και το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), το αντίπαλο δέος του Σιν Φέιν, η οποίοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά ως προς την εύθραυστη πολιτική κατάσταση στη Βόρεια Ιρλανδία.

Σκοπός της είναι να εξασφαλισθεί η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του DUP και του Σιν Φέιν, δηλαδή των φιλοβρετανών ενωτικών και των Ιρλανδών εθνικιστών, και τα δύο κόμματα να μοιραστούν εκ νέου την εξουσία της χώρας, κάτι το οποίο προέβλεπε η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 που έφερε την ειρήνευση στη χώρα, το πολιτικό σκέλος της οποίας κατέρρευσε τον Ιανουάριο. 

Η Μέι θα συναντήσει τη Μισέλ Ο’Νιλ στο Λονδίνο αύριο, μαζί με τους ηγέτες του Σοσιαλδημοκρατικού και Εργατικού Κόμματος (SDLP), των Ενωτικών του Όλστερ και του Κόμματος Συμμαχίας,  αναφέρεται στην ανακοίνωση. Παρότι η ανακοίνωση αναφέρει ότι στη συνάντηση θα λάβει μέρος και το DUP, το κόμμα δεν επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του.

Το Σιν Φέιν εξασφάλισε επτά έδρες στο βρετανικό κοινοβούλιο στις εκλογές της 8ης Ιουνίου, ενώ το DUP δέκα, αλλά είπε ότι θα εξακολουθήσει το μποϊκοτάζ του και δεν θα καταλάβει τις έδρες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή